latinica  ћирилица
17/06/2014 |  19:15 | Аутор: Агенције

Комбинација кафе, млијека и антибиотика?!

Разне комбинације хране и лијекова могу имати бројне нежељене учинке, али већина људи никад не би помислила да је један од криваца за то и млијеко.

Представници Њемачке асоцијације фармацеута објаснили су да се калцијум из млијека у систему органа за варење веже за одређене лијекове, стварајући слабије спојеве које крвоток не успијева да апсорбира. Због тога њемачки стручњаци упозоравају купце да након узимања антибиотика и лијекова против настанка и ширења остеопорозе причекају два сата прије конзумирања кафе са млијеком.

Међу осталим интеракцијама су истовремено конзумирање сладића - слатког коријена - и лијекова за високи крвни притисак јер ова биљка садржи супстанци које утичу на повећање притиска. Такође, ова биљка подстиче отпуштање калијума кроз бубреге што може да доведе до слабљења мишићне масе. Особама са високим крвним притиском препоручује се конзумирање мање количине или избјегавање сладића.

Пацијенти који узимају антикоагулансе требало би да избјегавају конзумирање гоји бобица (вучјих), добрих за имунитет, које би у интеракцији могле да изазову крварење.

Грејпфруте и цитрус помело требали би да избјегавају пацијенти који узимају лијекове за регулацију нивоа холестерола у крви и оне за јачање имунолошког система, нпр. лијекове који се узимају након трансплантације органа.