latinica  ћирилица
18/06/2014 |  14:43 | Аутор: РТРС

Ароматерапијом против астме

Астма је хронична упална болест дисајних путева. Упала узрокује натицање бронхија па се тим онемогућује нормално дисање.

Према подацима Свјетске здравствене организације од астме у свијету болује 235 милиона људи.

На ескалацију ове болести утичу загађен ваздух, сједилачки начин живота, ријетки боравци у природи, прерађена храна без храњиве вриједности, слаб имунитет и генетичке предиспозиције.

Благе нападаје астме класична медицина сузбија инхалаторима, док снажни нападаји захтијевају помоћ доктора.

Класична медицина сматра да је астма неизљечива болест те да обољели морају користити лијекове до краја живота.

Међутим, алтернативна медицина нуди цијели низ природних лијекова које могу ублажити, чак и комплетно излијечити астму. Један од начина природног лијечења астме је третман етеричним уљима. Лијечење етеричним уљима препоручује се да се проводи између нападаја астме.

При томе добро је користити дифузер који ефикасно распршује етерична уља просторијом у којој боравите.


1. Лимун (Citrus limonum)

Плод од којег се добија ово етерично уље потиче из Индије. Добија се цијеђењем коре зрелог плода хладним пресањем.

Уље је зеленкастожуте боје, а његов мирис је свјеж и оштар. Лимонин је основни састојак лимуновог уља те дјелује противупално. Научници с Израелског технолошког института доказали су да удисање лимуновог уља спрјечава астматичне нападаје.

Осим тога, ово се етерично уље користи и за ублажавање симптома грипе и умора.

Додајте неколико капи лимуновог уља у топлу купку или их накапајте на тканину те је примакните носу.


2. Камилица (Matricaria chamomilla)

Камилица је позната и под називима плава камилица, мађарска камилица и њемачка камилица. Треба је разликовати од римске камилице (Chamaemelum nobile).Уље камилице тамноплаве је боје, има сладак мирис, налик свјеже покошеној трави. Етерично уље обичне камилице добива се дестилацијом цвјетова воденом паром.

Њезина протуалергијска, антиспазмојичка, антибиотска и противупална својства одавно су позната.

За ублажавање алергија и спрјечавање астматичних напада етерично уље ове биљке можете користити тако да накапате неколико капи у купку, дифузер или их додате масажном уљу.


3. Еукалиптус (Eucalyptus globulus)

Етерично уље еукалиптуса добија се воденом дестилацијом свјежег или дјелимично осушеног лишћа и младих грана овога стабла.Мирис есенцијалног уља је оштар, свјеж и врло карактеристичан, а уље је блиједожуте боје.

За спрјечавање астматичних напада најважнија су аналгетска, антибактеријска, антиспазмодичка и протуупална својства овога уља.Додајте пар капи овог уља при инхалацији, јер оно олакшава тешкоће с кихањем, грипом и дисајним путевима.

Поспјешићете дисање и ако накапате неколико капи у топлу купку. Међутим, будите врло опрезни, јер је еукалиптусово уље једно од најинтензивнијих.

Иако се етерична уља углавном добро слажу једно с другим, еукалиптусово уље посебно се добро слаже с лавандом и лимуном.


4. Метвица (Mentha piperita)

Етерично уље метвице добива се дестилацијом воденом паром свјеже или дјеломично осушене биљке осим коријена непосредно прије цватња. Етерично уље метвице има свјеж и јак мирис ментола и блиједожуте је боје.

Његова анестетичка, антисептичка и антиспазмодичка својства сврставају га у уља која највише помажу при спречавању астматичних напада.

Удисање овог етеричног уља помаже  да се опусте мишићи дисајних путева, а управо је то функција коју имају конвенционални инхалатори.

Можете додати неколико капљица топлој купки. Посебно се добро слаже с цитрусом и лавандом.


5. Лаванда (Lavandula angustifolia)

Етерично уље лаванде опуштајуће је и смирујуће, с израженим антисептичким својствима. Свјежег је и благог мириса, бистро и готово прозирно.Успјешно спречава и ублажава симптоме астме и прехладе, отварајући дисајне путеве.

Можете накапати неколико капи у купку, или га користити у дифузору. Посебно је ефекно ако га  помијешате са етеричним уљем метвице.

 

Ароматерапија


6. Ниаули (Melaleuca viridiflora)

Етерично уље ниаулија добива се дестилацијом воденом паром из младог лишћа и грана овог зимзеленог аустралијског стабла.Мирис је слаткаст и свјеж, а боја му варира. Оно може бити безбојно, али и свијетложуто или зеленкасто.

Његова моћна антисептичка својства показала су се дјелотворнима у сузбијању тегоба као што су астма и бронхитис.

Одлично се слаже и надопуњава с етеричним уљем лаванде и метвице.


7. Анис (Pimpinella anisum) 

Етерично уље аниса добија се дестилацијом зрелих плодова и сјеменки ове биљке воденом паром.Ово уље опорог и пикантног мириса има врхунска антисептичка и антиспазмодичка својства те је састојак многих лијекова против кашља.

Вриједност аниса је у томе што снажно разграђује слуз у грлу и плућима те потиче искашљавање.

Ефикасност је у томе што спречава астму, прехладау и друге тегобе везане уз дисајни пут.

Имате ли астму додајте неколико капи у топлу купку, али избјегавајте мирисање неразријеђеног есенцијалног уља аниса.

Извор: Алтернатива за вас