latinica  ћирилица
19/06/2014 |  08:24 | Аутор: СРНА

Ваденпул: Србија још није испунила услове за ЕУ

Србија још није испунила њемачке захтјеве на путу ка ЕУ, изјавио је посланик демохришћана у њемачком Бундестагу Јохан Ваденпул.
Србија и ЕУ - Фото: РТРС
Србија и ЕУФото: РТРС

Ваденпул је рекао да парламентарна група Хришћанско демократске уније - Хришћанско социјалне уније, којој припада, и даље није у потпуности задовољна оним што је испуњено од њених затјева који се, прије свега, тичу односа са Косовом и Метохијом и напада на амбасаду Њемачке у Београду.

"Још нисмо у потпуности задовољни оним што је учињено и још има ствари које треба урадити како би се постигао редован и нормалан однос Косова и Србије", рекао је Ваденпул за београдске "Вечерње новости".

Одговарајући на питање да ли је реално да се прво преговарачко поглавље са ЕУ отвори у јулу, Ваденпул је навео да је важно да се заврши процес нормализације односа са Косовом прије него што се отвори прво поглавље.

Ваденпул је истакао да договори Београда и Приштине још нису у потпуности имплементирани, те да је Србија, иако није једина одговорна за то, ипак кључни актер у том процесу.

"Темпо процеса приступања ЕУ зависиће и од тога колико ће досљедно Србија испуњавати услове из појединачних преговарачких поглавља и развоја нормализације односа са Косовом", каже Ваденпул.

Он је подсјетио да резолуција Бундестага захтијева од њемачке Владе да преговори са Србијом почну поглављима 35 и 32 која се односе на Косово и Метохију и финансијску контролу, након чега слиједи отварање поглавља 23 и 24 - безбједност и владавина права.

"Друга поглавља, на примјер, о науци, могу бити стављена на дневни ред тек када се отворе ова два поглавља о којима сам говорио", додао је Ваденпул.