latinica  ћирилица
19/06/2014 |  08:53 | Аутор: Агенције

Шта јести кад вам је ослабљен имунитет?

Имунитет је предуслов за добро здравље и дуг живот, а ако га желите одржати снажним, унесите промјене у прехрану

У данашње вријеме није лако одржати имунитет здравим и снажним. Нечист ваздух, нездрава храна и превише стреса и те како остављају траг. Како помоћи себи? Најпаметније је на природан начин – храном! Стручњаци препоручују намирнице које доказано јачају имунитет.

Шпинат

Шпинат се одувијек доживљава као сјајна намирница. У шпинату се скрива право витаминско благо – од витамина А, Б2 и Б6 до витамина Ц, К и Е. Такође, шпинат обилује антиоксидантима, фитонутријентима, протеинима, омега-3 масним киселинама и калцијумом. Другим ријечима, он је толико здрава намирница да би требало да буде саставни дио сваког оброка.

Ораси

Не требате дневно јести велике количине ораха да бисте имали моћан имунитет, довољна је тек шачица на дан и дејство ће бити видљиво. Орах садржи многе витамине, омега-3 масне киселине те друге нутритивне вриједности које пружају заштиту здрављу срца и мозга. Нека су истраживања показала и да орах успорава развој Алцхајмерове и Паркинсонове болести. Можете га јести између оброка, кад вас ухвати жеља за грицкањем.

Пасуљ

Укусни пасуљ је сјајан јер садржи лептин који помаже смањењу апетита. Осим тога, пасуљ обилује витамином Б, калцијумом, калијумом и фолном киселином. Све то добро је за здравље мозга и коже, а помаже и у снижавању крвнога притиска. Такође, пасуљ је добар и у превенцији од можданог удара. Добро би га било чешће јести, па се препоручује као прилог умјесто кромпира - дуго ће вас пратити осјећај ситости.