latinica  ћирилица
19/06/2014 |  12:44 | Аутор: РТРС

Зашто конзумирамо брзу храну?

Хамбургери, чизбургери, пица, газирана пића обавезни су на јеловницима многих, нарочито млађих особа. Иако је брза храна синоним за нездраву исхрану и пречица за гојазност и друга обољења незаобилазни је ручак или често и цјелодневни мени. Зашто конзумирамо ову храну упркос чињеници да штети нашем здрављу?

 Је ли брз живот условио и брзи оброк или је нездрави, укусни залогај незаобилазан из других разлога?

Брза храна постала је тренд модерног свијета, не само начин исхране већ и живота. Свакодневне обавезе, на послу, у школи, непрекидна трка с временом оставља нам, чини се, све мање избора. Не бринемо о правилној исхрани и здравом оброку, немамо времена да припремимо ручак, зато ћемо купити нешто у фаст-фуду. Такав оброк је укусан и надохват руке.

Брза храна садржи много шећера, нездравих масти, соли и зачина и има много „празних“ калорија. Хамбургер је калоричан оброк, а велика енергетска вриједност не одржава дуго осјећај ситости, упозоравају нутриционисти.

"Ако стално конзумирамо ове намирнице долазимо до неправилне исхране. Нпр. један чизбургер има 600 калорија што је два или три пута више него што је просјечној особи потребно да унесе за један оброк и убрзо смо гладни. Стална употреба ових намирница доводи до гојазности која повећава факторе за друга обољења дијабетес, висок притисак и слично", рекла је Наталија Комненовић, Институт за јавно здравље РС.

Због пораста гојазних и обољелих од дијабетеса међу тинејџерима, посљедњих година покрећу се кампање које инсистирају на здравој исхрани. Те кампање суочене су с јаким маркетиншким порукама које промовишу брзу храну. Рекламе посебно негативно утичу на дјецу, тврде психолози.

"Опасно је јер они не разликују добро од лошег виде спортисту који једе пицу и то онда мора бити добро. Продају се играчке уз грицкалице, а тајна привлачности брзе хране је и у томе што мијеша укусе и текстуре- хрскаво и кремасто и никад нам такве комбинације нашем мозгу, не досаде што није случај са здравом прехраном", истакла је Ана Радишић, психолог. 

Брза храна може негативно утицати на здравље не само саставом. Ако хигијенски услови у објектима гдје се оваква храна припрема и продаје нису задовољавајући, лако кварљиве намирнице од којих се припрема могу изазвати здравствене проблеме. Купци често пронађу длаку у сендвичу, примијете да радници не користе рукавице, јавна је тајна да се помфрит пржи у уљу које је ко зна колико пута употријебљено. Ипак, малобројни то пријављују инспекцији.

Иако нам се чини да топла и укусна пљескавица нема алтернативу, морамо знати да здравији оброк не изискује много више времена, ни новца.

Напротив - здрава храна је дугорочно финансијски и здравствено исплативија, па марка по марку остављена са стране, калорија по калорију мање уз интегралну кифлу са сиром умјесто хамбургера, и на крају бићемо здравији и задовољнији.

Посебна одговорност јесте на родитељима и васпитачима да науче дјецу предностима здраве исхране и тако створе здравије генерације.