latinica  ћирилица
19/06/2014 |  16:03 | Аутор: Агенције

Шта урадити код можданог удара?

Мождани удар или инфаркт мозга се тренутно по статистици дешава чешће него срчани инфаркт, а и посљедице су му пуно опасније и теже.

Више од половине пацијената који су преживјели мождани удар и након интензивне терапије остаје са тешким посљедицама, упућени су на помоћ других као и сталну његу.

Код сваког десетог можданог удара долази до смрти. Због тога је изузетно важно одговарајуће реаговати, пружити прву помоћ и што прије звати хитну помоћ, да би се уштедило драгоцијено вријеме које може одлучити о животу или смрти.

- Што прије позвати хитну помоћ, описати симптоме и чекати на упутства стручњака.

- Отворити прозоре, откопчати дугмад на одјећи, извадити зубну протезу (уколико је погођена особа носи).

- Посматрати болесника, не остављати га самог, смирити га и причати са њим.

- Немојте болеснику ништа давати да једе или пије.

- Уколико је болесник при свијести и не повраћа, подигните му горњи дио тијела за 30 степени и пазите да му глава равно стоји.

- Код повраћања и несвјести: болесника поставити у стабилни положај да лежи на страни и редовно контролисати пулс и дисање.

- Уколико болесник не дише и не осјећате пулс, вратите га са положаја на страни на леђа. Уколико можете, нека болесник лежи на тврдој подлози (не у кревету) и покушајте му дати вјештачко дисање и масажу срца.

Идеално би било да се болесник што прије пребаци у болницу. Када хитна помоћ дође, опишите симптоме које сте примјетили и све евентуалне хроничне болести пацијента, тиме убрзавате терапију, јер доктор има више информација.