latinica  ћирилица
19/06/2014 |  17:16 | Аутор: Vijesti

Универзитет НУБЛ из Бања Луке би у Пљевља: Школарина 1.200 евра

Независни универзитет из Бања Луке (НУБЛ) заинтересован је за отварање истуреног одјељења у Академском центру у Пљевљима, потврдио је "Вијестима" агент НУБЛ-а Хусеин Боришић.

Према ријечима Хусеина Боришића Општини Пљевља је предат захтјев, а очекује да наредних дана потпишу уговор о коришћењу Академског центра. Боришић каже да ће заинтересовани студенти имати могућност да упишу седам факултета од којих већина има по три смјера: "Упис ће трајати до 15. септембра, а у октобру ће почети настава независно колико буде уписаних студената. Настава ће се изводити електронским путем, а вјежбе и полагање испита биће организовани у Академском центру”.

Годишња школарина на овом приватном универзитету, који је покренут 2005. глодине у Бања Луци, износи 1.200 евра. Студенти ће на почетку школовања добити таблет рачунар, како би лакше комуницирали са професорима и пратили наставу.

Општина ће бесплатно уступити простор за извођење наставе у Академском центру, а Боришић каже да им је намјера да одјељење у Пљевљима постане регионални центар.

Од 2008. године у Академском центру у Пљевљима ради истурено одјељење Машинског факултета из Подгорице. Уговором који је потписао тадашњи градоначелник Филип Вуковић, Општина је преузела скоро потпуно финансирање извођења наставе и осталих трошкова, што је додатно оптеретило општински буџет. Садашња власт је намјеравала да прекине даље финансирање студија Машинског факултета, али је након притиска јавности и студената одустала од те намјере. Ипак, са Универзитета ЦГ је одлучено да уписа нове генерације студената машинства неће бити због изразито великих трошкова.

Општина је средином марта расписивала оглас за издавање Академског центра, али ниједна високошколска установа није била заинтересована за организовање нових студијских програма. Оштина је бесплатно нудила простор Академског центра површине 650 метара квадратних, у којем се налази и амфитеатар са 60 мјеста.