latinica  ћирилица
20/06/2014 |  19:21 | Аутор: Агенције

Рузмарин за душу и тијело

Успјешно помаже и код малокрвности, нарочито код дјеце, поправља апетит и расположење, побољшава рад желуца, смирује нервозу, отклања страх.

Ароматични рузмарин је још један у низу љековитих "бисера". Стари Грци су га посвјетили богињи Афродити, мађарска краљица Елизабета користила за подмлађивање, а код нас је незаобилазан детаљ на свадбама. Од давнина се вјерује да његове иглице ублажавају бол, па су га древни народи стављали на ране.

Успјешно помаже и код малокрвности, нарочито код дјеце, поправља апетит и расположење, побољшава рад желуца, смирује нервозу, отклања страх. Такође, ублажава и менструалне болове и регулише нередован циклус. Чај и облог од рузмарина умањују главобољу која се јавља због стреса, пишу Новости.

Ова биљка позитивно утиче и на концентрацију и рад мозга, значајно смањује ризик од можданог удара и Алцхајмерове болести. Доказано побољшава памћење, па је зато зову "биљка сјећања". Има јако антибактеријско и антиспазматично дејство, па опушта мишиће и штити организам од бактерија.

Користи се као зачин у исхрани, а због пријатног мириса и љековитих састојака и у козметичке сврхе. Од рузмарина се праве тинктуре, уља и мелеми. За чај је најбоље да се користе свјеже гранчице са цвјетовима или без њих. Вежите их у снопиће, осушите на тамном и вјетровитом мјесту.

Уље ове биљке отклања умор, ублажава напетост код изненадног стреса и помаже код инфекције очију.

Вино јача срце

Шаку свјежег рузмарина потопите у литар црног вина, најбоље домаћег. Мјешавину чувајте у стакленој флаши и мућкајте седам дана неколико пута дневно. Након тога пијте сваког дана по чашицу, прије доручка и ручка. Позитивне резултате уочићете након мјесец дана.

Чај против горушице

Скувајте чај тако што ћете литар воде да прелијете преко 30 г рузмарина, оставите пет сати да одстоји, па исцједите. Пијте два пута дневно прије јела по једну шољу. Овај напитак побољшава варење, ублажава надимање и горушицу.

Купка и облоге

Осим што освјежава и расањује, купка помаже и код псоријазе. Умјесто свјежег, можете да убаците и екстракт рузмарина у виду соли за купање. Немојте да користите увече, јер може доћи до несанице. Облоге од чаја можете да стављате на суву и оштећену кожу, посебно ако сте склони акнама. Редовно умивање чајем подмађује лице.

Мјешавина за боље памћење

Помешајте 30 г рузмарина, 30 г маслачка, 20 г жалфије и 20 г босиљка. Прелијте са пола литре кључале воде, промјешајте, поклопите и оставите да одстоји пола сата. Процједите и попијте у току дана.

Масажа уљем

У 0,5 л маслиновог уља ставите по шаку уситњених листова рузмарина, жалфије и ораха. Сипајте у флашу и оставите на сунчаном мјесту четири недјеље, уз повремено мућкање. Након тога процједите и чувајте у фрижидеру. Уљем можете да масирате тијело или кожу главе, оставите да дјелује сат времена, па се након тога истуширајте и оперите косу.