latinica  ћирилица
20/06/2014 |  19:25 | Аутор: Агенције

Тестови крви који вам могу спасити живот

Одговоран однос према сопственом здрављу подразумијева редовно контролисање крви и урина, чак и ако се осјећате сасвим добро.

Међутим, ако осјећате неке тегобе којима не можете да одредите узрок, одређени тестови крви могу вам помоћи да откријете о чему је ријеч.

Ево неких од њих:

Тест који ће вам помоћи да избјегнете инфаркт

ЦРП тест препознаје присуство Ц-реактивних протеина који су индикатори запаљења у тијелу. Хронична запаљења могу нанијети велику штету здравим ткивима и напосљетку довести до стварања крвних угрушака и повећаног плака на зидовима крвних судова. Особе с високим вриједностима Ц-реактивних протеина имају два пута веће шансе да доживе инфаркт од оних код којих су те вриједности мање. Ако сте старији од 40 година и имате благо повишен холестерол, већи обим струка и породичну историју срчане болести, требало би да урадите овај тест.

Тест који вам може открити зашто сте хронично уморни

Тест нивоа витамина Б12 фокусиран је на његову количину у крви. Недостатак тог витамина повезује се с анемијом, проблемима с нервима, проблемима с меморијом, хроничним умором и поремећајима расположења. Требало би да га раде вегани и вегетаријанци, који због елиминисања производа животињског поријекла, обично пате од недостатка витамина Б12. Такође, особе са слабом желудачном киселином су у већем ризику.

Кључни тест крви за жене

ТСХ тест може открити проблеме с тироидном жљездом. Повишен ниво овог хормона указује на слаб рад штитасте жљезде (хипотиреоидизам), док нижи ниво указује на претјерану активност жљезде (хипертиреоидизам). Штитаста жљезда код жена регулише многе процесе, укључујући менструални циклус, раст косе, регенерацију коже и мишића, ниво енергије и расположење. Тест би требало да раде породиље или жене старије од 60 година, које чешће пате од хипотиреоидизма.

Тест на витамин који многима недостаје

Тест на калцифедиол показује колико витамина Д има у вашем тијелу. Осим што овај витамин подстиче апсорпцију калцијума у костима и одржава мишиће јаким, он нуди кључну подршку вашем имуном систему и смањује ризик од канцера и депресије. Нека истраживања показују да готово половина становништва пати од недостатка овог витамина.

Тест који може спасти вашу јетру

Тест на хепатитис Ц указује на болест јетре усљед инфекције вирусом. Многи људи и не знају да су заражени, а уколико се инфекција не лијечи на вријеме, може довести до пропадања јетре, цирозе и канцера.