latinica  ћирилица
20/06/2014 |  19:32 | Аутор: Агенције

Да ли је у питању алергија или прехлада?

Сезонске алергије и прехладе посједују поједине заједничке симптоме, тако да понекада може бити тешко разликовати их, пише "Хуфингтон Пост".

Оба стања углавном манифестује кијање, нос који цури и зачепљење. Међутим, постоје и одређене разлике. Прехладе укључују и кијање и бол у грлу, али ови симптоми се могу појавити и код особа с поленском грозницом. Свраб у очима је уобичајен за сезонске алергије, али је риједак код прехлада. Није неуобичајено да родитељи, па чак и доктори, помјешају симптоме алергије и прехладе. Дјеца врло често имају прехладе, а може се десити да родитељи не помисле увијек на алергије као узрок носева који константно капљу.

Сезонске алергије први пут се могу појавити код дјеце старости између 4 и 6 година, али исто тако се могу појавити и код дјеце других година, изјавила је докторка Рима Рашид из Бостонске дјечије болнице. Велику улогу може имати и генетика – особе с једним родитељом који има било какав тип алергије имају шансу 1 у 3 да развију алергију. Када оба родитеља имају алергију, та шанса износи 7 наспрам 10 у корист алергије.

Обратите пажњу на годишње доба

До прехлада долази током зиме и често је потребно неколико дана да се манифестују након изложености вирусу. Са сезонским алергијама, симптоми се испољавају одмах након изложености полену на прољеће. Уколико се симптоми појављују сваке године у исто вријеме, врло вјероватно је у питању алергија, а не прехлада.

Важно је трајање симптома

Симптоми прехладе типично трају 3 до 14 дана, али симптоми алергије трају знатно дуже, углавном недјељама, тачније, све док је особа изложена полену.

Температура или бол у мишићима

Упркос имену – "поленска грозница", сезонске алергије не изазивају температуру нити бол у мишићима, док особе које су прехлађене углавном имају ове проблеме.

Обратите пажњу на "алергијски поздрав"

Родитељи могу примјетити како дјеца често гурају нос дланом руке како би га обрисали или ублажили свраб – ово може бити сигуран знак да је у питању сезонска алергија. Када покушава да одреди да ли су симптоми повезани с алергијом или прехладом, докторка Рашид често пита родитеље за овај поздрав.

"Свако са прехладом може имати овај алергични поздрав, али када су алергије у питању, дјеца то раде чешће. То значи да им нешто смета и може бити индикатор тога да се алергије погоршавају", тврди докторка Рашид.