latinica  ћирилица
20/06/2014 |  20:40 | Аутор: Агенције

Шта се све заправо налази у коцкама леда

Вруће љетње дане боље подносимо уз расхлађене напитке, међутим, да ли сте се икада запитали шта се заправо налази у коцкицама леда?

Бројна су истраживања доказала да се у леденим коцкицама крију не само потенцијално опасне батерије, већ и остаци фекалија као и буђ и гљивице.

Бактерије

Истраживање из 2011. које се бавило чистоћом ледомата у ресторанима и кафићима проказало је да је 33,3 посто узорака леда имало повишен ниво патогених бактерија, а 72,2 посто било је позитивно на присутност колиформних бактерија фекалног поријекла. Није необично да се бактерије акумулирају у ледоматима због чега се контаминирају и саме коцкице леда. Највећи проблем настаје кад контаминиране коцкице леда додирују другу храну и на тај начин шире заразу.

Ако се у ресторанима не посвјећује довољна брига о хигијени, то може бити велики проблем. Истраживања су показала да се, осим колиформних бактерија, у коцкицама леда често налазе и бактерије ешерихије коли, Хелицобацтер пyлори и Листера моноцyтогенес.

Буђ

Осим бактерија, на коцкицама леда често се може пронаћи и буђ. Неријетко се гљивице и буђ могу наћи у ледоматима у кафићима и ресторанима, али и у замрзивачу и код куће. Хладне температуре иначе не погодују развоју буђи, али проблем настаје ако се ти апарати укључују након дужег времена, као што је случај са фрижидерима у викендицама.

Власници ресторана и кафића требало би да воде рачуна о томе да неколико пута годишње добро очисте ледомате како би спријечили настанак буђи. Зашто ризиковати када је редовним чишћењем могуће рјешити овај проблем.

Све што имате на рукама заврши у леду

Ако користите лопатицу за вађење леда а да претходно нисте опрали руке, врло лако ће све што сте имали на рукама, укључујући и остатке фекалија, завршити на тој лопатици, а затим и у леду. Исто важи и за стан, ако користите пластичне посуде за лед. Ако их дирате или вадите прљавим рукама, ризикујете да евентуалне микробе и бактерије с њих пренесете и на лед. Ако желите да смањите могућност контаминације, боље је да користите врећице за лед и приликом вађења леда увијек добро оперите руке.

Микробиолошкиња Дебра Хафмен са Универзитета Јужна Флорида је за “NBC News” поводом ове теме рекла: "Већина људи не размишља о томе да обично непрање руку може бити смртоносно. Једноставно нису свјесни ризика. То што имате на рукама неће имати чудан мирис нити ће вам изгледати чудно, ради се о ономе што не видите, о микроскопски ситним честицама. Нећете ни знати да то имате на рукама".

Према једном истраживању из 2007. у Чикагу, показало се да је 20 посто од 49 испитаних ресторана и барова у том граду било заражено високим нивоом остатака фекалија, и то углавном преко коцкица леда.

Иако се у коцкицама леда могу наћи разне бактерије, остаци фекалија и буђ, здравствени ризик од конзумације прљавог леда заправо је јако низак ако се ради о особи са просјечним имунитетом. Нормалан имунолошки систем може да поднесе те контаминације, али опасност пријети ако се због лоше хигијене преко леда рашире неки опаснији вируси или кад је ријеч о особи с нарушеним имунитетом.