latinica  ћирилица
20/06/2014 |  20:45 | Аутор: Агенције

Кофеин другачије дјелује на дјечаке и дјевојчице

Научници с америчког Универзитета у Бафалу, савезна држава Њујорк, установили су да кофеин још од пубертета на мушкарце и жене не дјелује на исти начин, чак и када је ријеч о сасвим малим количинама.

Утврдили су да се и након конзумације мање количине кофеина код дјечака систолни (горњи) крвни притисак повећа више него код дјевојчица, а пулс се чешће убрзава код мушке дјеце него код женске.

Научници не знају да објасне због чега су реакције на конзумирање кофеина код мушког и женског пола различите и да ли је таква реакција повезана са хормонима, пише Тајмс. Учесници истраживања добили су само два милиграма кофеина, што је кап у мору у односу на количине енергетских пића са кофеином које конзумирају дјеца.

Америчка Агенција за храну и лијекове (ФДА) 2013. објавила је да ће контролисати колика је количина кофеина у пићима намјењеним младима. Али, то још није учињено.

ФДА кофеин у пићима сматра њиховим "састојком", а не стимулансом, с обзиром на то да се добија из зрна каве и листа чајевца (лат. Melaleuca alternifolia). Због тога компаније не морају на етикетама амбалаже с пићем и храном да истакну количину кофеина коју јело или пиће садржи. Енергетска пића у продавницама се продају као прехрамбени производи, због чега не подлијежу прописима ФДА о декларисању састава производа.

Резултати истраживања објављени су у стручном часопису "Pediatrics".