latinica  ћирилица
22/06/2014 |  09:53 | Аутор: Агенције

Откривена тајна вјечне младости?

Због способности маленог ваљкастог црва да у периодима изгладњивања заустави старење, амерички научници увјерени су да се у тијелу тог бескичмењака крије тајна вјечне младости и дуговјечности.

Вијековима дуга потрага за вјечном младошћу довела је научнике на неочекиван извор - до сићушног црва, пише Дејли мејл. Ваљкасти црв C. elegans може да уђе у стање изгладњивања и заустави своје старење, тврде научници. Нова студија овог феномена требало би да једног дана доведе до препарата који ће продужавати младост.

„Могуће је да нискокалорична исхрана и код нас изазива сличан ефекат и 'замрзава' процесе у ћелијама“, каже биолог Универзитета „Дјук“ Дејвид Р. Шервуд. „Сада треба да нађемо начин да овај процес покренемо уз помоћ лијека, како бисмо уживали у младости дуже без бола или ускраћивања хране“, наводи Шервуд.

Научници су открили да C. elegans у периодима које проводи без хране, улази у необично стање - иако се и даље креће у потрази за храном, његове ћелије и органи су потпуно успавани. Када хране поново има у изобиљу, црв се развија нормално, али може да преживи двоструко дуже у односу на уобичајено трајање живота.

Студија објављена у PLOS Genetics открила је да ова врста црва може да се изгладњује и до двије недјеље, а да се послије тога, када дође до хране, нормално развија. Пошто „биолошки сат“ не откуцава док је црв у тој фази, изгладњивање му заправо продужава живот.

„Ова студија ће имати велики значај не само у проучавању старења, него и рака“, додаје Шервуд. „Једна од највећих мистерија је како ћелије рака могу тако рано да метастазирају, а затим буду годинама успаване прије буђења. Претпостављам да је принцип сличан као код црва“, истиче Шервуд.

Истраживачи сада изводе низ генетских студија, како би провјерили да ли могу наћи други начин да уведу C. elegans у поменуту фазу.