latinica  ћирилица
22/06/2014 |  12:58 | Аутор: Вечерње новости

Вода чува бубреге

Недовољан унос течности стимулише лучење хормона вазопресина који може да доведе до оштећења бубрега.

Већи дневни унос течности, од два до три литра дневно, може да сачува здравље бубрега. Недовољан унос течности стимулише лучење хормона вазопресина који може да доведе до оштећења бубрега.

Наиме, овај хормон дјеловањем преко В2 рецептора доводи до развоја различитих бубрежних обољења и повећања крвног притиска. Најновији подаци указују и да овај хормон дјеловањем преко В2 рецептора који се налазе у јетри и панкреасу, може да утиче на настанак метаболичког синдрома и шећерне болести.

"Препоруке за узимање течности варирају од земље до земље", објашњава професор др Рајко Хрвачевић, нефролог, стручни консултант Поликлинике "Интертим".

"У складу са препоруком Европске агенције за безбједност хране из 2010. године, мушкарци дневно треба да попију 2,5 литра, а жене два литра течности. То се прије свега односи на воду, друге напитке и течност из хране. При томе треба имати на уму да око 20 одсто од укупне количине течности добијамо из хране. Да би укупна концентрација осмотски активних честица у урину (осмоларност) била у нормалним границама дневно треба излучити 1,5 до 2 литра мокраће", додаје Хрвачевић.

Не савјетује се ни узимање више од три литра течности дневно, због ризика од смањења концентрације натријума у крви. Све ове препоруке се односе на здраву популацију. Особе које имају здравствене проблеме, посебно они са болестима бубрега и срца, препоруку о пожељном дневном уносу течности морају да добију од доктора.