latinica  ћирилица
23/06/2014 |  15:52 | Аутор: РТРС

Рудо: Камен темељац за ХЕ "Мрсово"

Вишемилионска улагања у изградњу прве хидроелектране на ријеци Лим на територији Српске код Рудог. Данас је положен камен темељац за изградњу Хидроелектране "Мрсово".

Осим 200 милиона марака за изградњу Хидроелектране "Мрсово", инвеститори улагажу и у туристичке капацитете у Рудом, гдје је данас отворен реновирани хотел.

У Рудом ове пројекте оцијењују као почетак развоја скоро замрле општине и њене индустрије, отварања нових радних мјеста и укупног напретка.

Радови на изградњи Хидроелектране инсталисане снаге 36,8 мегавата званично су почели потписивањем Повеље и полагањем камена темељца, које су обавили предсједник Српске Милорад Додик и власник "Комсар енерџи групе" Рашид Сардаров.

"Ова инвестиција је доказ да Влада РС улаже максималне напоре за развој источног дијела Српске. Доказ за то је и изградња саобраћајнице и тунела на Чемерну, затим улагање у изградњу Андрићграда и овај хидроенергетски објекат у Рудом", рекао је Додик.

Сердаров је рекао да ће ова инвестиција омогућити народу овог краја да боље живи, да се побољша његова социјална структура и да млади људи остају да живе у овој општини.

Министарка  за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, Сребренка Голић, рекла је да Хидроелектрана "Мрсово" неће имати значајнију акумулацију и да се она сврстава у ред проточних хидроелектрана.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Жељко Ковачевић, захвалио је компанији "Комсар енерџи" која, осим овог хидроенергетског објекта, улаже и у енергетска постројења у Угљевику.

Начелник општине Рудо, Рато Рајак, рекао је да Руђани доживљавају овај пројекат као почетак развоја скоро замрлог града и његове индустрије, отварања нових радних мјеста и напретка у сваком погледу.

Полагању камена темељца присуствовали су министарка трговине и туризма Републике Српске Маида Ибришагић-Хрстић, генерална директорка "Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић, народни посланици, начелници сусједних општина и други гости.