latinica  ћирилица
23/06/2014 |  16:35 | Аутор: Агенције

Зашто је важно да конзумирамо јогурт!

Освјежавајућ, нискокалоричан, пун корисних бактерија и витамина, јогурт је идеалан љетњи напитак који, осим нутритивних, има и неке друге вриједности и занимљиве ефекте на здравље.

Осим што помаже при сагоријевању масти на стомаку, нека ранија истраживања открила су како је јогурт најбоља намирница за избјегавање дебљања у зрелим годинама, али и да поспјешује плодност.

Због овога ће вам јогурт постати омиљени напитак.

До равног стомака уз помоћ јогурта

Ако пијете пола литре јогурта дневно, могли бисте смршати за чак један конфекцијски број. Наиме, професор Мајкл Земел са Универзитета Тенеси који је спровео истраживање каже како људи који дневно попију пола литре јогурта и смање унос калорија изгубе 22 посто више свеукупних масти у организму и 81 посто више масних наслага на стомаку. Наиме, масноће на стомаку производе хормон кортизол што 'поручује' тијелу да акумулира још више наслага. Калцијум сигнализира ћелијама да производе мање кортизола и тако лакше губите килограме док аминокиселине помажу сагоријевању масти.

Јогурт садржи добре бактерије

Натпис 'живе и активне културе' који стоји на паковању јогурта значи да јогурт садржи пробиотике - добре бактерије које живе у пробавном тракту, а које подстичу стварање здраве бактеријске флоре. Осим тога, многе 'добре бактерије' помажу јачању имунитета и регулишу пробаву.

Јогурт је пун витамина

У јогурту има калијума, рибофлавина, цинка, витамина Б5 и јода. Садржи и значајне количине витамина Б2, неопходног за добијање енергије из угљених хидрата. Осим тога, јогурт садржи и витамин Б12 који помаже правилном сазријевању црвених крвних зрнаца, а добар је и за функционисање нервног система. Наиме у недостатку витамина Б12, може доћи и до неких неуролошких оштећења. Како се витамин Б12 у највећим количинама налази у риби и месу пилетине, вегетаријанцима би могло недостајати овог важног витамина. Међутим, појачана конзумација јогурта може попунити тај недостатак. Само два децилитра јогурта осигураће вам 60 посто дневног уноса тог важног витамина.

У неким студијама откривено је и да је јогурт најбоља храна за избјегавање дебљања у зрелијим годинама.

Мушкарцима ће бити занимљиво и истраживање Технолошког института из Масачусетса у ком је, прије двије године откривено да јогурт поспјешује плодност. Наиме, истраживање рађено на мишевима дошло је до врло интригантних сазнања. Мишеви који су дневно добијали своју дозу јогурта, имали су чак пет до 15 пута веће тестисе и успијевали су брже да оплоде женке које су, такође захваљујући пробиотицима, имале већа легла. Као нуспојаву конзумације јогурта мишеви су имали пунију и сјајнију длаку.

Јогурт је и природан лијек против опекотина, односно одлично хлади. Дакле, ако вас на одмору ухвати сунце, а кожа вам постане црвена, посегните за лијеком из фрижидера који ће умирити надраженост, неугодно пецкање и уједно вас расхладити.