latinica  ћирилица
23/06/2014 |  16:38 | Аутор: Агенције

Зашто је тамна чоколада добра за здравље?

Ако сте љубитељ тамне чоколаде, сада у њој можете да уживате са пуно мање осјећаја кривице, јер су научници открили да је итекако добра за здравље.

Претходне студије показале су да свакодневна потрошња тамне чоколаде смањује крвни притисак и да је добра за срце. А научници су сада открили и зашто.

"Установили смо да у стомаку постоје двије врсте микроба, добре и лоше. Добри микроби, попут бактерија млијечне киселине хране се чоколадом, и њеном конзумацијом производе једињења која дјелују антиупално. На тај начин чувате срце и артерије од оштећења", истичу научници из Луизијане.

Међутим, поред добрих бактерија, ту су и лоше попут клостридије и ешерихије коли које доводе до надутости, пролива или затвора, али је установљено да тамна чоколада може да смањи њихово дејство.

Тим америчких научника тестирао је три врсте какао праха, које се користе за производњу чоколаде, и установили да се какао у тамној чоколади лако апсорбује у организму, при чему се смањује могућност упале кардиоваскуларних ткива, као и дугорочног ризика од можданог удара.

Такође, комбинација тамне чоколаде са одређеним плодовима попут шипка, само додатно појачава здравствене предности чоколаде, пише Дејли Мејл.