latinica  ћирилица
23/06/2014 |  16:48 | Аутор: Б92

Пет разлога зашто треба да једете јаја

Јаја су предивна, права слика шта савршена природа може да створи. Она нам помажу да се осјећамо љепше и боље, како изнутра, тако и споља.

Иако су дуго времена носиле лошу репутацију као узрок повишеног холестерола, релевантне студије су показале да умјерено конзумирање јаја неће имати лош утицај на наше срце, пише Хафингтон Пост.

А ево и пет разлога зашто јаја треба користити у свакодневној исхрани:

1. Због јаја се рађају лијепе бебе

Оне су обавезни дио исхране сваке труднице зато што су пуне холина и витамина Б који је неопходан за развој бебиног мозга. Холин је и у вези са смањеним ризиком за менталне поремећаје код беба - конкретно смањује ризик за Даунов синдром и деменцију.

2. Јаја помажу да утолите глад

Уколико једете високопротеински доручак ујутру, имаћете мање потребе да једете нешто послије 19 часова увече. Осјећај ситости ће вас пратити током цијелом дана. Уколико сте на дијети, имајте ово на уму.

3. Јаја побољшавају рефлексе

Тирозин, амино-киселина из јаја помаже рефлексе, тврди једна фришка студија. "Тирозин ефекат" може вам помоћи и у свакодневним ситуацијама - код изненадних ситуација приликом вожње.

4. Јаја смањују ризик за рак

Антиоксиданти у јајима смањују ризик од рака и болести срце. Иако кувањем смањујете број антиоксиданата на пола, остатак можете добити и из јабука.

5. Јаја снижавају крвни притисак

Протеин у јајима може да помогне у скидању крвног притиска тако што дјелује као инхибитор попут оног који се налази у лијековима за снижавање притиска. Са нижим крвним притиском мања је шанса и за болести срца.

Јаја не морате јести само за доручак. Скувајте ујутру неколико комада и једите их и током дана. Јаја су сјајно гориво које треба да узимате прије трчања.

Такође, пазите да не претерате са јајима, балансирајте их са доста поврћа и воћа.