latinica  ћирилица
24/06/2014 |  09:03 | Аутор: Агенције

Какве нам све опасности пријете од меса?

Месо може бити извор разних опасних бактерија па је добро знати како се треба односити према месу.

Месо је намирница коју већина људи готово свакодневно конзумира. Па ипак многи не знају како се треба односити према месу, односно како изгледа свеже месо, како се чува и припрема. Неопрезан однос према месу може бити опасан по здравље посебно током летњих месеци. Научите неке ствари које никако не бисте требало да радите ако желите да заштите организам од штетних и потенцијално опасних бактерија.

Куповина меса

Месо треба куповати пажљиво. Најбоље је избегавати оно упаковано у пластичне кутије јер га не можете добро видети и помирисати, а управо то су знакови који откривају да ли је реч о свежем и исправном месу или није.

Неретко амбалажа зна да буде оштећена па се тако могу увући нездраве бактерије у месо. Најбоље је куповати месо у провереним месарама за које знате да имају свеже месо које можете да видите и помиришете.

Прање меса

Већина људи има навику да опере месо пре припреме или пре замрзавања. Немојте то радити. Доказано је да се тако само шире бактерије по кухињским површинама, али и по вама. Прање меса је идеално за ширење заразе, а водом ионако не можете уклонити штетне нечистоће.

Замрзавање меса

Како бисте месо правилно замрзнули, најбоље је да га спремите у врећицу и из ње истиснете ваздух. Тако ћете спријечити исушивање које доводи до одређених процеса и стварање неугодних мириса. Када замрзавате месо живине, свакако скините кожице и масноће јер то скраћује рок трајања. Никада немојте замрзавати месо које је већ одлеђено јер је то идеално за стварање бактерија. Месо немојте држати дуже од шест месеци у замрзивачу.

Одмрзавање меса

Многи људи греше јер одмрзавају месо на собној температури. То су идеалне околности за стварање бактерија које могу бити опасне. Умјесто да извадите месо и оставите га у посуди, ставите га у фрижидер јер је то најздравији и најхигијенскији начин одмрзавања.

Маринирање меса

Добро је знати да маринирање меса изазива исти учинак као и одмрзавање меса на собној температури. Зато је добро брзо то учинити и вратити месо у фрижидер како се не би створиле бактерије. Иако је дрво здравији материјал, препоручује се маринирање меса на пластичним плочама јер се боље перу и на њима теже заостају бактерије.

Термичка обрада меса

Једини начин да се убију опасне бактерије на месу је термичка обрада. Проблем је што неки људи воле слабије печено месо у ком може бити бактерија. Стручњаци савјетују да увијек бирате добро термички обрађено месо јер је то једини начин да сачувате организам од штетних бактерија из меса.

Сирово и печено месо у фрижидеру

Сирово и термички обрађено месо држите одвојено у фрижидеру. Посуде у којима се месо налази држите удаљене једну од друге. Зашто? Са сировог меса могу прећи бактерије на термички обрађено месо које потом можете појести.