latinica  ћирилица
24/06/2014 |  11:00 | Аутор: Агенције

Ускоро забрана соларијума?

Дерматолог Мирослав Динић упозорава да се број обољелих од рака коже повећава. Треба избјегавати претјерано излагање сунчевим зрацима и користити заштитне креме, препоручује др Динић и истиче да је за кожу изузетно штетно сунчање у соларијуму, па очекује да ускоро буду забрањени.

Др Динић, дерматолог на Клиници за кожне и полне болести ВМА, објашњава да највећи ризик да оболе имају особе у чијој породичној анамнези постоји податак о туморима коже, они са више од 50 младежа и људи који су се у раној младости константно излагали сунцу.

Сунце не пријети кожи уколико се због препланулог тена кожа константно не излаже сунчевим зрацима, рекао је др Динић. 

У том случају, додаје,поред тога што може да изазове опекотине, постоји опасност да изазове и туморе коже, пријевремено старење коже, појачану пигментацију и задебљање коже.

Динић каже да се заштита од сунца може регулисати одјећом и да је на мору најбоље користити препарате са УВА И УВБ филтерима, који спречавају да сучеви зраци дођу до површине коже. Ипак, ни то није апсолутна заштита, па је препорука дерматолога да се избјегава излагање сунцу у најтоплијем дијелу дана.

"Све је већи број обољелих од рака коже и сматра се да се учесталост удвостручује сваких десет година. Меланом се открива и у Србији тако што се кожа прегледа дермоскопом, апаратом који дубински прегледа кожу односно карактеристике измијењене коже", објашњава Динић.

Савјетује да људи који имају равне, црне младеже, контроле обављају најмање једном годишње. Како каже, треба очекивати да се употреба соларијума у Србији ускоро забрани.

"Највјероватније ће у неком периоду соларијуми бити забрањени, а корисници јасно упозорени да на сопстени ризик улазе у соларијум. Тај ризик је појава меланома, неких преканцероза и пријевремено старење коже", упозорио је др Динић.