latinica  ћирилица
30/06/2014 |  15:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Зашто је добро рађати послије 30?

Жене које су родиле дијете послије 33. године живота двоструко су чешће живјеле до 95. године него оне које су родиле у касним 20-тим, потврдило је истраживање америчког Универзитета медицинског центра Бостон, које је спроведено на 462 жене.

Животни вијек је био дужи за труднице у 40-тим, а оне жене које су затрудниле природним путем и родиле послије 40. године имале су четири пута веће шансе да доживе 100. рођендан него мајке које су родиле у раној младости, пише Fox news.

Код жена које су природним путем остале трудне у каснијим годинама, репродуктивни систем спорије стари, што важи и за остатак организма, истакао је вођа истраживања др Томас Перлс.

"Што су жене дуже плодније, то је већа вјероватноћа да ће ген за дуг живот пренијети на будуће генерације, али то не значи да жене треба да одлажу трудноћу", додао је Перлс.

Ранија истраживања су потврдила да на очекивани животни вијек утичу животни стил и генетика, при чему се око 80 одсто утицаја односи на животне навике, а 20 зависи од генетског материјала.

Међутим, та вјероватноћа се смањује ако жена роди троје деце.