latinica  ћирилица
01/07/2014 |  09:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Како убрзати метаболизам?

Вјероватно знате формулу: како бисте смршали, једите мање, а вјежбајте више. Међутим, неколико килограма од ваше идеалне тежине, казаљка на ваги обично престане да се помјера.
Салата - Фото: илустрација
СалатаФото: илустрација

То значи да је вашем метаболизму потребан подстицај.

Неколико једноставних промјена у начину живота, могу вас довести до вашег циља, а ми вам представљамо најефикасније.

Уносите више од 1.200 кцал дневно

Звучи контрапродуктивно, али уношењем мање од 1.200 кцал дневно заправо успоравате мршављење.

Када једете много мање него што је вашем тијелу потребно, оно може ући у фазу изгладњивања и почети да складишти масноће.

Жени вишој од 155 центиметара, која је умјерено активна, потребно је око 1.400 до 1.700 кцал дневно, које треба да потичу од разноврсних намирница, угљених хидрата богатих влакнима (чисте интегралне житарице, воће и поврће), немасно месо (риба, пилетина и јунетина), као и здравих масноћа (орашасти плодови, семенке, уље авокада и маслина).

Дижите тегове

Ваше тијело одржава мишиће синтезом протеина, интензивним процесом које сагоријева много енергије.

Истраживачи верују да мишићави људи сагоревају од 20 до 40 кцал по килограму мишића дневно, за разлику од свега двије до четири калорије по килограму сала.

Ако држите дијету, а не радите тренинге под оптерећењем, велика је вјероватноћа да ће 25 одсто вашег губитка килограма бити заправо губљење мишића.

Како се ваш метаболизам не би успорио, радите тренинге снаге два до три пута недељно и то за све мишићне групе.

Крећите се

Ако се цијелог дана крећете, имаћете бржи метаболизам. Што мање сједите, то ћете брже смршати. Дневну активност можете појачати тако што ћете до стана ићи степеницама, уместо лифтом, пјешачити до посла неколико станица, или прошетати на паузи за ручак.

Једите алге

Одавно је познато да зелени чај делује као "сагорјевач масти". Сличне ефекте имају и алге. Фукоксантин, један од састојака алги који им даје зеленкасто – браон боју, показао је добре резултате у регулисању тежине у тестовима на животињама.

Додајте сирће у салату

Сирћетна киселина може утицати на гене који стимулишу сагоријевање масноћа. Заправо, студија из 2009. показала је да особе које редовно конзумирају сирће имају мању телесну тежину, нижи проценат тјелесних масти и ниво триглицерида, од особа које нису конзумирале ту намирницу.

Једите рибу

Омега-3 масне киселине, полинезасићене масти, које се налазе у рибљем уљу, могу учинити чуда вашем метаболизму. Рибље уље подстиче сагоријевање масноћа повећавањем ефикасности хормона тироидне жлезде у вашим ћелијама јетре.

 

Трудите се да једете рибу барем три пута недјељно, а ако то не можете да изведете, купите квалитетне суплементе рибљег уља.

Мијењајте калоријски унос

Ако стално уносите исти број калорија, ваше тијело се може "успавати" и успорити метаболизам. Покушајте да се неколико недјеља храните са што мање масноћа, а затим неколико недјеља обогатите исхрану протеинима, па потом мастима и угљеним хидратима.

Када се послије вратите на нижи калоријски унос, мршављење се наставља.

Уносите више млијечних прерађевина

Никотинамид рибозид у млијеку и другим млијечним прерађевинама сагоријева сувишне масноће. Захваљујући овом састојку, митохондрије, ћелијске "електране" могу ефикасније да претварају масноће у енергију.

У испитивањима на животињама суплементи овог састојка утицали су на мршављење, чак и код оних примјерака који су се хранили масном храном.

Једите лубеницу

Аргинин, аминокиселина у омиљеној љетњој посластици, не само да сагоријева масноће, него и спријечава њихово таложење. Осим тога, састојак је задужен за контролу нивоа шећера у крви и подстицање раста мишића.

Бирајте органску храну

Научници криве хемијске конзервансе у храни као кривце за епидемију гојазности. Још није познато како они тачно утичу на организам, али док се до тог открића не дође, трудите се да, што је могућ чешће једете органску храну.