latinica  ћирилица
01/07/2014 |  14:18 | Аутор: РТС

Алкохол убије једну особу сваких 10 секунди

Конзумирање алкохола било је одговорно за 3,3 милиона смртних случајева у цијелом свијету током 2012. године, наводи се у извјештају Свјетске здравствене организације (СЗО).
Алкохол/илустрација (архива) - Фото: илустрација
Алкохол/илустрација (архива)Фото: илустрација

Алкохол не доводи само до зависности, већ може да повећа ризик за оболијевања од чак 200 болести, укључујући туберкулозу и упалу плућа.

"Када се све то узме у обзир долази се до податка да алкохол изазове по једну смрт сваких 10 секунди", рекао је Шехар Саксен из Одељења за ментално здравље и зависност од дрога при СЗО.

У извјештају се наводи да свака особа, на свјетском нивоу, стара од 15 година па надаље, попије 6,2 литра чистог алкохола годишње.

Међутим, мање од половине свјетске популације не пије алкохол, што значи да људи који који га конзумирају унесу у просјеку око 17 литара чистог алкохола годишње.

Иначе, мушкарци ће чешће од жена доживјети смрт повезану с алкохолом, иако је конзумирање алкохолних пића у порасту и међу женском популацијом.

То је посебно распрострањен проблем међу сиромашнијим становништвом, наводи се у извјештају у коме пише и да Европа има највећу потрошњу алкохола по глави становника.