latinica  ћирилица
02/07/2014 |  09:25 | Аутор: Агенције

Ко воли зачињену храну воли ризике

Када се ради о љутим папричицама и другим зачинима, неки људи их воле умјерено, док други нису задовољни док их језик не заболи. А једна америчка студија из 2013. открила је повезаност између љубави према зачињеној храни и склоности ка ризиковању.
Зачини - Фото: илустрација
ЗачиниФото: илустрација

- Када неко тражи слаб осјећај, брже ће се задовољити него неко ко тражи нешто изузетно – каже Надја Бирнс са одсјека за науку о храни на Универзитету у Пенсилванији.

Она каже да је не изненађује повезаност између зачињене хране и предузимања ризика, али је била изненађена потпуном корелацијом коју су она и њене колеге открили.

У студији је учествовало 200 неопушача старих од 18 до 45 година.

 

Волите зачињено, волите ризике

 

- Они су у анкети одговарали на питања колико јаки треба да буду неки осјећаји да би били задовољни њима, као што су на примјер гласно слушање музике, гледање напетих филмова, причање у јавности, коцкање и стајање на ивици вишеспратнице и гледање доле – каже Надја.

Након попуњавања анкете, сваком учеснику је дато 25 микрометара капсацина (активног састојка љутих папричица) раствореног у чаши воде и њиме су требали да исперу уста неколико секунди. Након тога су питани да оцијене колико им се свидјела љутина у зачињеној храни.

Они који су имали слаб резултат на тесту нису вољели зачињену храну, а они који су имали висок резултат били су задовољни љутином.

Многима из гупе научника који су се бавили овим питањем сасвим је логична ова веза.

- Постоји хипотеза да људи који воле да ризикују имају мањак адреналина и због тога се упуштају у опасне ствари како би се осјећали боље. Слично је и са зачињеном храном – кад је једете, мало вас и заболи, што увећава ниво адреналина – каже доктор Алан Хирш из Чикага.