latinica  ћирилица
02/07/2014 |  09:31 | Аутор: Агенције

Намирнице које су боље од таблета

Хронични бол се јавља код све већег броја људи. Без обзира на то узимате ли лијекове или не, вјероватно не осјећате дуготрајно олакшање. Постоје намирнице које се боре против упале и ублажавају бол хроничну, а већина њих је чак и ефикаснија од лијекова.
Корисне намирнице - Фото: илустрација
Корисне намирницеФото: илустрација

Ђумбир

Ублажава мигрене, артритис и болове у мишићима.

Доза: 1/4 кашичице дневно.

Овај ароматични коријен је познат по ублажавању мучнине и стомачних тегоба. Има противупално дјеловање и може ублажити мигрену, болове узроковане артритисом и болове у мишићима. Врло је једноставно укључити ђумбир у свакодневну исхрану. Можете га користити као зачин за супе, варива и салате, или пак направити укусан чај.

Куркума

Ублажава болове у зглобовима и симптоме колитиса.

Доза: 1 кашика дневно.

Овај пикантан зачин се већи миленијумима користи за ублажавање болова и убрзавање рада пробавног система. Научници су установили да куркума има одлично противупално дјеловање због куркумина, моћног антиоксиданта. Куркума може да помогне у превенцији оштећења ткива и зглобова. Такође може помоћи у одржавању здравља нервних ћелија. Куркуму можете користити као зачин за супе, салате и поврће.

Трешње

Ублажавају болове због артритиса и болове у мишићима.

Доза: 45 трешања дневно.

Трешње садрже антоцијанине, фитонутријенте које им дају препознатљиву боју. Антоцијанини су моћни антиоксиданти који ублажавају бол једнако као противупални лијекови, као што је аспирин. Једно истраживање је показало да карлица трешања за доручак смањује ниво упале за 25%. Друго истраживање је показало да редовна конзумација сока од трешања ублажава болове у мишићима.

Кафа

Ублажава мигрену и главобоље.

Доза: 400 милилитара дневно.

Кафа не служи само за разбуђивање, она може помоћи у ублажавању главобоља јер ће опустити крвне судове и поспијешити циркулацију. Кафа садржи кофеин, који има одлично антиоксидативно дјеловање. Ако нисте љубитељ кафе, почните конзумирати друге напитке који садрже кофеин, као што је зелени чај и запамтите да кофеин смањује учесталост главобоља само ако га пијете свакодневно.

Љуте папричице

Ублажавају симптоме артритиса.

Доза: 1/2 кашичице дневно

Капсаицин из љутих папричица стимулише крајеве нерава и смањује ослобађање једињења који сигнализирају бол. Капсаицин можете додавати у лосионе и креме за тијело, али ће имати најбољи ефекат ако га конзумирате. Шта је папричица љућа, то она садржи више капсаицина.

Извор:Центарздравља.рс