latinica  ћирилица
02/07/2014 |  10:51 | Аутор: Агенције

Која вода је здравија - флаширана или из чесме?

Можда ће вас изненадити чињеница да је флаширана вода заправо потпуно иста као и вода из чесме. Истраживања су показала да је чак 25% флашираних вода на тржишту заправо вода из чесме. Како можете препознати разлику?

Стручњаци истичу да то није увек лако.Оно што треба имати на уму је БПА (бисфенол А), хемијски спој којега проналазимо у велико броју пластичних производа. Резултати истраживања на тему пластичних бочица су различити.

Неки резултати показују да су потпуно безбједне, док неки показују да изложеност хемијским једињењима из пластичних бочица може узроковати оштећење зубне глеђи, смањити жељу за сексом и повећати ризик од настанка гојазности.

Постоји још један разлог због којега би било боље да пијете воду из чесме, нарочито ако сте љубитељ флаширане воде са укусом. Она често садржи вјештачке заслађиваче који могу узроковати настанак инсулинске резистенције и дијабетес.

Стручњаци истичу да је најбоље пити флаширану воду која је филтрирана. На тај начин сте потпуно сигурни да је вода здрава и тачно знате шта уносите.

У неким земљама није сигурно пити воду из чесме. На нашим подручјима то још увек није проблем, али је важно узети у обзир и квалитет водоводних цијеви које могу да садрже штетне спојеве.

Ако сте љубитељ флашираних вода, добро припазите да садрже само воду, никакве друге састојке. Потражите бочице које не садрже БПА или изаберите стаклене.