latinica  ћирилица
03/07/2014 |  12:15 | Аутор: Агенције

Истине о целулиту које нисте знали

Целулит нема везе са генима нити се насљеђује, али много је ствари које свакодневно радите, а за које не бисте ни помислили да су кривац за вашу поморанџину кору.

Можда нисте знали, али чак 95 одсто жена има проблем са целулитом. Ова модерна напаст резултат је многих ствари које свакодневно радимо, а за које нисмо ни свесни да штете нашој кожи. Али ако сте жена којој је стало до своје љепоте и која жели да изгледа добро, ево којих све навика треба да се отарасите не би ли сте имали њежну и глатку кожу.

Целулит има скоро свака жена

Целулит изазива опуштање мишића и накупљање масти испод површине коже, а нема га тек пет посто жена. Мишићно ткиво постаје толико слабо да се одваја од коже што чини наслаге масти или поморанџину кожу још уочљивијом. То је највидљивије код жена јер је њихово мишићно ткиво посложено вертикално, а код мушкараца “цик-цак“. Кроз вертикално мишићно ткиво масне наслаге лакше продиру па је зато и израженији.

Дијета

Целулит није насљедан и на његову појаву највише утичу спољни фактори као што су исхрана, стрес, пушење, таблете против болова и липосукција. Ригорозне дијете могу да подстакну стварање целулита, поготово оне у којима је унос протеина премален или никакав. Због тога тијело задржава воду која “стоји“ у поткожном слоју, као и масне наслаге, те се тако подстиче стварање квржица и удубљења. Осим тога, стално варирање тежине утиче на еластичност коже која се при том опушта што целулит чини још видљивијим.

Прерађену храну треба избјегавати

Препоручује се да једете намирнице богате протеинима као што су риба, јаја, морски плодови, пасуљ, ораси и семенке, а у исхрану је најбоље укључити и добре угљене хидрате попут воћа, пунозрнатих житарица и поврће. Прерађену храну и бијели хљеб најбоље је избјегавати.

Стрес

Стрес узрокује појачано лучење хормона кортизола што изазива накупљање масти на стомаку, боковима, задњици и бутинама. Хормонална неравнотежа такође слаби мишићно ткиво и чини га мање флексибилним због чега се масти лакше накупљају испод коже. Кортизол подстиче жељу за нездравом храном која у трену подиже расположење, стога му треба доскочити здравим грицкалицама као што су орашасти плодови и боровнице. Оне су одличан извор цинка чији се недостатак у тијелу повезује са болом и депресијом.

Пушење

Цигарете слабе мишићно ткиво, смањују еластичност коже и поспјешују накупљање масти испод површине. Такође, ремете циркулацију што узрокује задржавање воде, а самим тиме и појаву целулита. Најбоља превенција јесте престанак пушења. Стручњаци упозоравају како и електронске цигарете садрже никотин који ремети циркулацију, па нису ништа боље од уобичајених цигарета.

Таблете против болова

Нестероидни антиинфламаторни љекови (аспирин и бруфен), баш као и пушење и дијете, узрокују задржавање воде у тијелу. Ако је могуће препоручује се избјегавати љекове против болова. Бољи избор су они на бази парацетамола, али прије узимања ваља се посавјетовати с доктором.

Липосукција

Иако се липосукција чини као добра идеја, естетски хирурзи упозоравају како тај захват лишава пацијента вишка масти, али оставља неравнине. Због тога целулит може постати још видљивији. Боље резултате дају липомасажа и третман радиоталасима који заглађују кожу.

Прекрштене ноге

Сједење прекрштених ногу током дужег периода ремети циркулацију и притишће главну крвну жилу на бедру. То може да изазове задржавање воде и да појача видљивост целулита. У борби са тиме помаже једноставно “педалирање“ испод радног стола налик на вожњу бициклом. Подигните ноге од пода и “педалирајте“ око 30 секунди. Поступак треба поновити неколико пута на дан.

Оштећење од сунца

Сунце осим што чини да кожа изгледа старије, и целулит чини израженијим. Оно подстиче реакцију у којој слободни радикали могу да ослабе мишићно ткиво и ћелије коже. Опекотине од сунца такође могу да узроковују задржавање воде у тијелу. Организам реагује на оштећење и токсине због чега бубрези треба појачано да раде да би их избацили, што му представља велики напор. Стога се препоручује да користите креме са заштитним фактором и пијете довољно воде јер она балансира удио соли у организму.

Кардио вјежбе

Кардио вјежбе неће погоршати целулит, али неће га ни ублажити. Тај тип вјежби није довољан, већ их ваља комбиновати са вјежбама обликовања. Студије су потврдиле да су људи који су током осам недјеља имали 30-минутни кардио тренинг изгубили 1,8 килограма, али нису добили мишићну масу. Они који су комбиновали кардио и тренинг обликовања смршали су 4,5 килограма и добили 0,9 килограма мишићне масе. Тренинг би требао да укључује чучњеве који јачају мишиће бутина и задњице. Ову вјежбу треба понављати неколико пута на дан.

Стезници

Редовно ношење стезника може целулит да учини још израженијим. Стезник дјелује као чврста гумица и стеже се при сваком покрету што смањује циркулацију, а може чак да изазове и застој лимфа и пуцање вена.

Алергије

Током алергијске реакције тијело отпушта хистамин који подстиче задржавање воде и тјера бијеле крвне ћелије према потенцијалној инфекцији. То је највидљивије код јаче алергијске реакције као што је интолеранција на храну. У том се случају најбоље обратити доктору како би вам помогао са исхраном.