latinica  ћирилица
03/07/2014 |  12:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Имате ли синдром “експлодирајуће главе”?

Многи људи не могу ноћима мирно да спавају јер буквално имају утисак да ће им глава експлодирати.

Синдром “експлодирајуће главе“ може да звучи као нешто из филма научне фантастике, али у ствари се ради о врло озбиљном поремећају спавања. Људи с овим феноменом спавања су склони да чују гласне и изненадне звукове који их буде из сна.

Научници Универзитета Вашингтон извршили су анализу синдрома која је открила низ симптома које су открили болесници, међу којима су гласни и нескладни шумови који подсјећају на пуцање петарди, лупање вратима или звук експлозије.

Звукови се, такође, могу чути у једном или оба уха, понекад су пропраћени бљеском свјетлости, неке особе уз буку осјете и лагани бол, при чему жене чешће од мушкараца пате од овог поремећаја спавања.

Поремећај нема озбиљне здравствене посљедице, али ремети сан и добро расположење, јер епизоде могу бити врло узнемирујуће и застрашујуће, па зато могу изазвати нервозу због одласка на спавање. Научници кажу да, иако се о овој појави мало говори, није ријеч о феномену новог доба јер он постоји уназад 150 година.

Претпоставља се да до овог поремећаја долази када се процес тоњења у сан не развија према исправном поретку. Наиме, умјесто да се успоравају, одређена подручја у мозгу могу заправо бити активнија у фази између будности и сна, што доводи до перцепције буке.

Такође, појави поремећаја могу допринијети и стрес, умор и психичко стање особе, због чега стручњаци препоручују вјежбе опуштања, избјегавање алкохола и стреса.