latinica  ћирилица
03/07/2014 |  16:54 | Аутор: СРНА

Н. Град: Вијенци код заједничког спомен-обиљежја

Код заједничког спомен-обиљежје солунским борцима, борцима Народноослободилачког рата и борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Доњем Водичеву код Новог Града положени су вијенци и прислужене свијеће поводом Дана сјећања на борце погинуле у ослободилачким ратовима у 20. вијеку са подручја ове општине.

Вијенце су положиле делегације општине Нови Град, општинске Борачке организације и чланови општинске комисије за његовање традиција ослободилачких ратова.

Спомен-обиљежје у Водичеву изграђено је за 12 солунских бораца, 90 бораца НОР-а, 374 жртве фашистичког терора и 10 бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Савјетник начелника општине Ранко Дабић подсјетио је да је општинска комисија утврдила 3. јули као Дан сјећања и истакао да је битно сачувати традицију и сјећање на оне који су животе дали за слободу српског народа.

"Данас одајемо почаст за три генерације палих бораца страдале у Првом свјетском рату, Народноослободилачкој борби и одбрамбено-отаџбинском рату", рекао је Дабић.

Друго заједничко спомен-обиљежје на подручју новоградске општине изграђено је у Радомировцу. Спомен-обиљежје изграђено је за 34 солунска борца, 218 бораца НОР-а, 335 жртава фашистичког терора и 46 бораца одбрамбено-отаџбинског рата. Ту се налази и спомен-плоча војводи Радомиру Путнику.