latinica  ћирилица
05/07/2014 |  11:35 | Аутор: СРНА

Братунац: Служен парастос за 3267 убијених Срба

На градском гробљу у Братунцу данас је служен парастос за 3.267 српских војника и цивила из средњег Подриња, које су припадници муслиманских снага убили у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса, вијенце су код спомен-крста у братуначком гробљу положили Душко Ћетковић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика, те делегације влада Српске и Србије, које су предводили премијер Српске Жељка Цвијановић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

Вијенце су положили и изасланик српског члана Предсједништва БиХ, делегације Народне скупштине Српске и српских представника у институцијама БиХ, Амбасаде Русије у БиХ, ОЕБС-а, те замјеник високог представника Урлике Хартман.

Код спомен-крста вијенце су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, Савеза логораша, општина Братунац и Сребреница и бројне друге.

Служењем парастоса почео је централни комеморативни скуп поводом обиљежавања српског страдања у средњем Подрињу, који организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на подручју средњег Подриња, односно регије Бирач, погинуло је 3.267 српских војника и цивила.

На Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца убијено је 69 српских цивила и војника, а 22 су заробљена од којих половина још није пронађена.

Највеће злочине муслимани из Сребренице током 1992. и 1993. године починили су у братуначким и сребреничким селима Бјеловац, гдје је 14. децембра 1992. године убијено 109 Срба, Скеланима гдје је 16. јунаура 1993. године убијено 69 Срба, те у Сасама, Биљачи и Залазју на Петровдан 1992. године.

У Подравању 24. октобра 1992. године убијено је 57 Срба, док је у Кравици на Божић 1993. године на најмонструознији начин масакрирано 49 српских цивила.

Српска села најчешће су нападана на највеће православне празнике Ђурђевдан, Тојчиндан, Видовдан, Петровдан, Божић...

За убиства Срба средњег Подриња, претежно цивила, међу којима је било
највише жена, дјеце и стараца, још нико није процесуиран, осим Насера Орића, који је у Хашком трибуналу био осуђен на двије године затвора, а затим ослобођен.

 

Цвијановић: Нећемо одустати од трагања за правдом

 Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да се правда у БиХ дијели селективно и нагласила да ће све институције Српске наставити да се боре за истину о страдању српског народа у протеклом рату, као и да сви починиоци злочина буду једнако третирани.
"Морамо да задржимо памћење на догађаје и одамо признање свима који су погинули у претходном рату и дали дијелове тијела за Републику Српску", рекла је Цвијановићева у Братунцу, након помена за 3.267 српских војника и цивила из средњег Подриња страдалих у протеклом одбрамбено-отабџинском рату.

Она је истакла да је то димензија која мора да остане трајно у власништву свих структура Републике Српске, а да је други задатак тражење правде за све што је почињено.

"Полазимо од претпостваке да један злочин не може да буде другачији од другог и да жртва не може бити другачија од друге. Ми, нажалост, још трагамо и за домаћом и међународном правдом, али никако не можемо до ње да дођемо", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, све институције Републике Српске наставиће да се боре за правду и истину и да сви починиоци злочина буду једнако третирани, као и све жртве.

"Поставља се питање како је могуће да су толики злочини почињени над Србима остали непроцесуирани или су започети процеси обустављени и нису добили епилог", рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да ће се правда тражити у свим институцијама које су задужене за тај процес.

"Сва политичка и људска уста у Српској треба да траже правду, али и да останемо довољно добри да поштујемо све жртве", рекла је Цвијановићева.

 

Ђокић: Селективан однос међународних званичника

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић указао је данас на селективан однос међународних званичника према обиљежавању годишњица српског и муслиманског страдања.
Одајући почаст за 3.267 погинулих Срба из регије Бирач, Ђокић је рекао да се осјећа повријеђеним што на помене поводом годишњица српског страдања не долазе високи међународни званичници, који присуствују скуповима 11. јула у Поточарима, гдје се одаје пошта Бошњацима.

"Редовно их обавјештавамо и позивамо на комеморације поводом годишњица српских страдања, али се се само ријетки одазивају и њима смо захвални", рекао је Ђокић у Братунцу, након помена за 3.267 српских војника и цивила из средњег Подриња страдалих у протеклом одбрамбено-отабџинском рату.

Он је изразио увјерење да ће разум превладати и да ће се тај однос промијенити, те да ће наредних година званичници одавати почаст свим жртвама не правећи разлику међу њима.

"Никада нећемо заборавити своје жртве, јер без њих не би било Републике Српске и слободе српског народа на овим просторима. Слобода је за нас био политички избор да створимо Српску и живимо као равноправан народ у БиХ. Управо са том жељом смо кренули у борбу за слободу и стварање Републике Српске", рекао је Ђокић.

 

 

Делегација Владе Републике Српске положила вијенац код спомен-крста у братуначком гробљу.
Фото: СРНА

Делегација Владе Републике Српске положила вијенац код спомен-крста у братуначком гробљу.
Фото: СРНА

Делегација Владе Републике Српске положила вијенац код спомен-крста у братуначком гробљу.
Фото: СРНА

Делегација Владе Републике Српске положила вијенац код спомен-крста у братуначком гробљу.
Фото: СРНА

Делегација Владе Републике Српске положила вијенац код спомен-крста у братуначком гробљу.
Фото: СРНА