latinica  ћирилица
07/07/2014 |  11:24 | Аутор: РТРС

Лук мелем за срце!

Ово поврће благотворно дјелује на кардиоваскуларни систем, регулише количину холестерола и триглицерида, али утиче и на побољшање имуносистема.

Иако може да изазове проблем због непријатног мириса који ствара, треба знати да је црни лук изузетно благотворна намирница за здравље, а посебно лековито делује на срце, односно цио кардиоваскуларни систем. Показало се да његови такозвани сумпорни спојеви могу да смање и количину холестерола и триглицерида и ојачају ћелијске мембране у црвеним крвним зрнцима. Због тих карактеристика лук помаже у превенцији срчаног удара.


Студије су показале да лук може да побољша и густину костију, па због тога може посебно да користи женама у менопаузи које се суочавају с губитком густине костију. Поред тога, показало се и да жене које су прошле менопаузу могу да смање ризик од прелома кука ако свакодневно конзумирају лук.


Исто тако потврђено је да лук има противупално дејство. Сумпорни молекули из њега побољшавају активност специфичних бијелих крвних ћелија које имају важну улогу у имуносистему. Та врста поврћа садржи и антиоксидансе који спречавају оксидацију масних киселина у тијелу, па се на тај начин степен упале одржава под контролом.


Студије су показале да лук смањује и ризик од неколико врста рака, па чак и када се конзумира у мањим количинама. Може да смањи ризик од појаве канцера дебелог црева, ждријела и јајника.

Остале добробити од лука:

*побољшава равнотежу шећера у крви

* спречава бактеријске инфекције

*садржи витамине Ц, А и Е, који су веома добри антиоксиданси