latinica  ћирилица
07/07/2014 |  11:43 | Аутор: СРНА

Подвиг љекара КЦ Бањалука: Урађена реконструкција поткључне артерије

Хируршки тим љекара Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Бањалука први пут је самостално урадио сложени хируршки захват - реконструкцију поткључне артерије због компресије прекобројним вратним ребром, који се изводи само у здравственим установама највишег ранга.
КЦ Бањалука: Урађена реконструкција поткључне артерије - Фото: СРНА
КЦ Бањалука: Урађена реконструкција поткључне артеријеФото: СРНА

Оперативна процедура подразумијевала је одстрањивање прекобројног вратног ребра које је довело до настанка тромбозиране анеуризме поткључне артерије и наглог прекида артеријске циркулације десне руке пацијента.

Оперисана пацијенткиња хоспитализована је због акутне исхемије десне руке која се манифестовала потхлађеношћу, одсутношћу пулсева и слабијом снагом у десној руци, саопштено је из Клиничког центра Бањалука.

Дијагнозом је констатована тромбоза на преласку субклавијалне у брахијалну артерију, анеуризма субклавијалне артерије, те постојање прекобројног вратног ребра.

Операција се састојала у ресекцији анеуризме са интерпозицијом синтетског графта и ресекцији вратног ребра.

Контролна МСЦТ - ангиографија показала је проточан синтетски графт и даље присутну тромбозу на преласку аксиларне у брахијалну артерију.

Из Клиничког центра додају да је, с обзиром на то да пацијент наводи субјективно побољшање и да је рука функционална, конзилијарно донесена одлука да се тренутно одустане од додатне реваскуларизације без обзира на одсутност периферних пулсева, а евентуална додатна реваскуларизација десне руке индикована је у случају погоршања клиничког налаза.

У саопштењу се објашњава да се постојање компресије на крвне судове и нерве између кључне кости и првог ребра назива синдром горњег торакалног отвора или "ТОС синдром", а најчешћи узроци појаве овог синдрома су прекобројно вратно ребро, аномалије мишића и лигамената, ожиљци настали након срастања прелома кључне кости и првог ребра, као и туморски процеси поменуте регије.

Тим су чинили субспецијалиста васкуларне хирургије Миланко Максић, специјализанти опште хирургије Владимир Кеча и Татјана Шутиловић, специјалиста анестезије Љубиша Томић, инструментарка Данка Кљајић и анестетичар Младен Пеуља.