latinica  ћирилица
08/07/2014 |  09:25 | Аутор: РТРС

Кошпице лубенице, корисне су за здравље

Како је сама лубеница врло укусна и корисна многи људи занемарују или једноставно нису свјесни колико сјеменке лубенице могу бити корисне за њихово здравље
Лубеница - Фото: илустрација
ЛубеницаФото: илустрација

Током конзумирања лубенице већина људи одстрањује и баца сјеменке. Они који то не раде у једном дијелу помажу својој пробави али то је, нажалост, све. Саме сјемнке приликом проласка кроз пробавни тракт остају нетакнуте и само помажу механички бољој пробави, али већина њихових корисних састојака остаје неискориштена. Да би искористили све љековите особине, сјеменке је потребно кувати, самљети или испећи како бисмо дошли до драгоцјеног садржаја.

Сјеменке лубенице садрже дијететска влакна неопходна за нормалан рад дигестивног тракта, помажу у случају појаве цријевних паразита, као и у лијечењу обољелих од жутице, водене болести и упала у организму.

Сјеменке садрже супстанцу цитрулин која дјелује као антиоксиданс, поспјешује ширење крвних судова, те повољно дјелују у случају артеросклерозе, хипертензије , ангине пекторис и еректилне дисфункције код мушкараца.

Још је чувени Едгар Кејс, отац холистичке медицине, написао почетком двадесетог вијека да су кошпице лубенице здрави састојак посебно употребљив за лијечење бубрега и мокрећне бешике. Према Кејсу, кориштење чаја од свјежих кошпица лубенице је сјајан диуретик и препоручује се за уклањање каменчића и пијеска у бубрезима, те чишћење мокраћног мјехура, бубрега и мокраћних канала.

Кејс препоручује сљедећи рецепт: Користи се четири кашике искључиво свјежих кошпица лубенице које се издробе или исјецкају млином те кувају 15 минута у два литра воде. Ову количину потребно је распоредити и попити током два дана, а трећи дан се прави пауза. Процес се тако наставља неколико седмица у истим интервалима два дана кориштења с једним даном паузе.

Један од најбољих лијекова за третирање бактерије ешерихије коли у уринарном тракту те третирање и превенцију паразита у цријевим представља вода направљена од кошпица лубенице. Потребно вам је 30 до 40 кошпица лубенице свјежих или осушених. Прије него их примијените потребно их је исјецкати, здробити или истуцати. Ова количина стави се у 1 литар воде и кува десетак минута. Када се охлади течност се може држати у фрижидеру и требате је пити сваки дан. Можете је мијешати са соком или неким другим окусом ако вам је тако лакше. Течност у количини од најмање један литар на дан потребно је пити од неколико седмица до неколико мјесеци све док бактерија потпуно не ишчезне.

Рецепт је погодан како за дјецу тако и за одрасле. Током љета припремите и накупите довољну количину сјеменки како би их имали расположиве за дуготрајно кориштење у току периода када лубенице нису доступне.

Сличан рецепт користи се и за третирање простатитиса једне од најчешћих бољки мушкараца посебно оних старијих од 40 година. Потребно је узети двије кашике осушених и самљевених сјеменки лубенице и прелити их са пола литра кључале воде. Након пола сата течност се конзумира, а потребно је попити ову дозу сваки дан у периоду од неколико седмица. Први позитивни резултати на простати осјете се већ након десетак дана.

Кошпице лубенице препоручују се и за јачање срца као и мишићне структуре у тијелу. Кориштење кошпица било у облику чаја или грицкалица препоручено је и за јачање памћења и концентрацију, те за сјај затегнутост и љепоту коже. Сјеменке лубенице одличано су средство као и сама лубеница за јачање либида и потенције код мушкараца. Чај од сјеменки препоручује се и дијабетичарима као ефикасно средство за третирање дијабетеса типа 2.

Кошпице лубенице можете искористити слично као и кошпице бундеве, слане и печене. Потребно је опрати искључиво црне сјеменке, разастријети их на папир или неку површину и осушити на ваздуху или сунцу потпуно. Након тога кошпице печете у тави или рерни на средњој темпаратури 20 до 25 минута. Немојте користити превисоке температуре како би се сачували корисни елементи у кошпицама. У два децилитра воде размутите супену кашику соли и овом водом повремено поспите мањим количинама сјеменке док се пеку. Вода ће испарити а со ће се задржати на сјеменкама. Сјеменке су врло укусне и задржавају највећи дио корисних материја оваквом употребом. Овако спремљене омиљени су специјалитет у Египту.

Кошпице лубенице сјајан су извор магнезијума, жељеза, витамина А, Бе, Це, антиоксиданса, калцијума, потазијума, мангана, ниацина, те полузасићених и монозасићених здравих масноћа.