latinica  ћирилица
09/07/2014 |  09:54 | Аутор: Агенције

Пронађене бочице са вариолом вером

Радници америчке владе који су чистили једну стару оставу у истраживачком центру у близини Вашингтона, прошле недјеље су открили запрепашћујућу ствар - пронашли су шест бочица са клицама великих богиња.
Вирус варола вера - Фото: илустрација
Вирус варола вераФото: илустрација

Бочице су склоњене прије неколико деценија и заборављене у картонској кутији.

Бочице су биле нетакнуте и запечаћене, а сматра се да су клице великих богиња мртве јер годинама нису чуване на хладном мјесту, рекли су представници америчког центра за превенцију и контролу болести, а пренео АП.

Ипак, откриће је узнемирујуће, јер су велике богиње проглашене искоријењеним 80-тих година прошлог вијека, а стручњаци су вјеровали да су једини узорци остављени сигурно ускладиштени у супер безбједним лабораторијама у америчком граду Атланти и у руском граду Новосибирску.

Званични су рекли да је ово први пут да су откривени узорци великих богиња за које се није знало.

Ово је други инцидент у кратком року у којем је америчка владина здравствена агенција изгледа имала контакт са изузетно опасном клицом. Прошлог мјесеца, већи број запослених у агенцији у Атланти добио је антибиотике из предострожности, против антракса.

Узорци вируса великих богиња пронађени су у згради Националног института здравља у Мериленду коју је од 1972. године користила агенција за храну и лијекове.

Званичници су рекли да су бочице можда склоњене тамо од 50-тих година прошлог вијека, али ниједан доказ за то није нађен и не зна се тачно од када су оне на том мејсту.

Ниједно лице није заражено, нити је било контаминације зграде великим богињама.

Велике богиње могу бити смртоносне чак и ако су држане замрзнуте, али вирус се обично и држи на хладном мјесту да остане жив и опасан.

Пронађене бочице биле су складиштене годинама на собној температури, рекао је замјеник директора здравственог центра Стивен Монро.

"Још не знамо да ли је жив и заразан. Могуће је да је неактиван усљед дугогодишњег складиштења", рекао је он.

Узорци су послати на двонедјељну анализу у Атланту где ће се установити да ли су заразни, а затим уништити.

Велике богиње су једна од најсмртоноснијих болести у историји. Током неколико вијекова, од великих богиња је преминуло око једне трећине заражених, укључујући енглеску краљицу Мери Другу, док су многе особе које су преживјеле остале унакаженог лица од дубоких ожиљака или су ослијепиле.

Последњи забиљежен случај великих богиња у Британији био је 1978. године када се један универзитетски радник изложио њима случајно, преко вентилационог система, а радио је изнад лабораторије у којој су биле клице.

У складишту великих богиња у САД, у коме се налазе примјерци из Британије, Јапана и Холандије, оне се држе у течном нитрогену.

У свијету се дуго води дебата да ли да се униште познати узорци великих богиња. Многи научници сматрају да би смртоносни вирус требало уклонити са планете и вјерују да преостали узорци представљају пријетњу. Други сматрају да су узорци потребни за истраживачки рад.

На недавном годишњем састанку у мају, чланице Свјетске здравствене организације су још једанпут одлучиле да одлуку о преосталим узорцима великих богиња одложе.