latinica  ћирилица
10/07/2014 |  19:59 | Аутор: РТС

Обрезивање смањује ризик од рака простате и ХИВ-а

Стручњаци препоручују одраслим необрезаним мушкарцима да се подвргну овом хирушком захвату, иако се циркумцизија најчешће ради када је мушко дијете још увек беба.

Резултати великог истраживања, недавно објављеног у часопису БЈУИ (British Journal of Urology) показали су да обрезивање има одбрамбени ефекат против рака простате, поготово међу тамнопутим мушкарцима који спадају у високоризичну групу.

Истраживање је, такође, показало да је код мушкараца који су обрезани старији, у узрасту од 35 и више година, ризик од појаве рака простате пао за чак 45 одсто, пише Everyday Health.

Код мушкараца који су обрезани током прве године живота, тај ризик је смањен је за 14 одсто, што је нарочито важно за ризичне групе.

Иначе, три различита истраживања су доказала да обрезивање игра заштитну улогу и код заразе ХИВ-ом, а истраживања спроведена у Кенији, Јужноафричкој Републици и Уганди показала су да обрезивање смањује могућност инфекције ХИВ-ом за чак 60 одсто.

Неколико истраживања је открило да необрезани дјечаци имају много веће шансе да добију инфекцију уринарног тракта у односу на необрезане.

Према истраживању које је 2012. године објавио Канадски здравствени лист, ризик од инфекција код необрезаних дјечака је смањен за 88 одсто.

С друге стране, Краљевско холандско удружење љекара (КНМГ) се заложило за престанак обрезивања дјечака, саопштивши да је такав захват медицински непотребан и да крши права детета.

 

Обрезивање

 

КНМГ, организација стара 160 година која окупља 46.000 холандских љекара, сматра да се тим захватом крши "тјелесни интегритет". Иначе, већина обрезивања у Холандији се врши из вјерских разлога, без икакве медицинске потребе.

Према подацима Свјетске здравствене организације (WHO) из 2007. године, око 30 одсто мушкараца у свијету је обрезано.

У Србији се обрезивање углавном врши на вјерској основи и када дијете има фимозу - сужење коже полног органа, због чега дијете не може адекватно да мокри или може имати проблем са ерекцијом, када се јавља бол, а може постојати и као естетски проблем.

Када је ријеч о обрезивању, Србија се придржава европских ставова да је та интервенција нужна само ако је медицински оправдана, иако у неким културама и религијама постоји оно што се зове ритуално обрезивање.