latinica  ћирилица
13/07/2014 |  14:48 | Аутор: Агенције

Како избјећи љетње прехладе

Љето и уживање на сунцу често могу да покваре непланиране прехладе.

Истраживања су показала да се око 20 одсто инфекција прехладе дешава љети, због чега вам дајемо савјете којих треба да се придржавате ако желите да избјегнете симптоме прехладе.

1. Избјегавајте клима-уређаје и промају

Често се против врућине боримо отварањем прозора и сједењем на промаји, што је један од узрока прехлада. Промаја хлади слузокожне мембране које не могу да се изборе са вирусима на адекватан начин. Ако морате да укључите климу, пазите да температура не буде прениска да се не бисте излагали екстремним разликама у температурама. Идеална температура собе је од 20 до 21 степен Целзијуса, а разлика између спољне и собне температуре не би требало да буде већа од пет степени.

2. Увијек носите резервну одећу у случају да се ознојите

Баштованство, пјешачење или успон уз степенице често доводи до знојења, које помаже у регулацији температуре тијела, али мокра одјећа превише хлади ваше тијело, тако да ако се ознојите што прије обуците суву одјећу, најбоље одјећу од полиестера или полипропилена јер такви материјали испаравају ван одјеће, док се памук лијепи за тијело и смањује температуру коже до десет степени.

3. Немојте превише остајати у хладној води

Ускакање у хладну воду током врелог дана је привлачно, али се тијело лако може охладити и постати рањиво на вирусе прехладе, а такође може доћи до температурног шока ако је температура вашег тијела много виша од температуре воде. Немојте дуго остајати у хладним базенима, ријекама и језерима и обавезно се добро осушите након купања.

4. Благо охлађено је боље од леденог

Избегавајте ледена пића јер хладе слузокожу, а организам тада више није у стању да ефикасно одбија вирусе прехладе. Иако изгледа као неизводљиво, покушајте да не стављате лед у пиће, јер брзо испијање ледених пића освјежава само на тренутак, па вам је касније још више вруће.

5. Не потцјењујте вечерње промјене температура

Увијек са собом носите лагани џемпер или јакну, јер су љетње температуре промјенљиве. Дрхтање брзо може постати љетња прехлада. Према старој изреци “све потиче од ногу“, пазите да љетњих вечери не носите отворену обућу јер и то може бити узрок ваше прехладе.

6. Пазите се промаје у колима

Заштитите главу ако се возите отворених прозора, а ако имате климу у колима, не подешавајте је на прениску температуру. Купите заклоне за сунце којим можете прекрити аутомобил док је паркиран.

7. Умјерено се сунчајте

Не излажите се претјераној врућини и зрачењу сунца, јер могу смањити ефикасност вашег имуног система. Истраживања су показала да они који обожавају сунце љети чешће болују од прехладе. Уколико сте особа којој никада није доста сунца, обавезно уносите пуно течности, па ће тако ваша слузокожа бити влажна и отежаваће вирусима да уђу у тијело.

8. Пијте довољно течности

Двије трећине људског тијела састоји се од воде - уколико не пијете довољно, доћи ће до негативног ефекта на ваше тело. Да бисте остали здрави уносите велике количине течности, у супротном можете имати главобоље, исцрпљеност, па чак и камен у бубрегу. Уношење доста течности одржава мембране ваше слузокоже влажним, тако да ће ваш одбрамбени штит против инфекција и патогена савршено функционисати. Уношење два до три литра воде дневно је обавезно уколико је температура преко 30 степени Целзијуса.

9. Велики ризик од инфекција у гужви

Избјегавајте задржавање на местима гдје има доста људи, јер гужва ствара савршене услове за ширење вируса прехладе, нарочито у затвореним просторијама. Ограничена циркулација ваздуха и велики број људи је рај за клице, па прехлада тада није далеко. Уколико је пут кратак, искористите бицикл или прошетајте ако није висока температура. У слободно вријеме изаберите баште и кафиће уместо просторија које су климатизоване.

10. Перите руке или користите влажне марамице

Перите руке неколико пута дневно јер се вируси сакупљају на кожи. Постоји ризик да се прехладите уколико се поздравите или додирнете кваку коју је користио неко ко је већ прехлађен, а уколико ваше руке затим дођу у контакт са лицем, вируси лако дођу до вашег тијела преко слузокоже у вашем носу. Љети су влажне марамице одличан начин да се освјежите и да очистите руке.