latinica  ћирилица
14/07/2014 |  12:15 | Аутор: Агенције

Искористите све моћи лубенице

Лубеница је најпопуларнија љетна намирница, а осим што освјежава и служи као десерт, она је пуна чудесних састојака
Лубеница - Фото: илустрација
ЛубеницаФото: илустрација

Откријте непознате детаље о здравим лубеницама.

Лубеница има више ликопена од свјежег парадајза

У само једној шољи нарезане лубенице има око шест грама ликопена, док у истој количини парадајза има око четири грама. Ликопен се сматра чудесним антиоксидансом који блокира дјеловање слободних радикала, а тиме и оштећење и старење тјелесних ћелија. Ликопен дјелује и као превенција настанка срчаних и малигних болести, а како би се у лубеници сачувало што више тог састојка, прије јела ју је најбоље држати на собној температури, пише "Huffington Post".

Њен сок убрзава опоравак мишића након тренинга

Свјежа лубеница или у облику сока најбоље је рјешење за болне и осјетљиве мишиће тијела те "muskul fiber". Аминокиселина Л-цитрулин из лубенице убрзава процес уклањања вишка млијечне киселине из мишића, која је одговорна за осјећај пецкања и затезања у мишићима након интензивног вјежбања. Такође, научници вјерују да је Л-цитрулин из ње одговоран и за бржи опоравак мишића, бољу циркулацију, нижи крвни притисак и бољу сексуалну функцију.

Није само воће, већ и поврће

Иако се најчешће користи и једе као воће те је посебно слатка, ова здрава намирница спада и у групу поврћа, баш попут бундеве из чијег рода долази. Оно што је сврстава у поврће јесте правило о плоду једногодишње биљке – јер сви плодови који се користе као храна и морају садити сваке године изнова су поврће, док је воће плод вишегодишњих биљака.

Богатија је водом од било које друге намирнице

Лубенице у просјеку садрже око 91,5 одсто воде, што је невјероватно у смислу хидратизације. Како је љето период у којем је дехидратација врло честа, идеја свакодневног једења лубенице је свакако препоручљива. Осим тога, лубеница дјелује као диуретик јер подстиче бубреге на рад, чиме се тијело брже рјешава токсина из крви.

Постоји и жута сорта

Иако боја коре лубенице може варирати, оно по чему је иначе препознатљива јесте њена ружичасто-црвена унутрашњост с кошпицама. Но, постоји и верзија лубенице која је изнутра жута. Зове се “Жути Цримсон“.