latinica  ћирилица
16/07/2014 |  21:16 | Аутор: Агенције

Очним прегледом до дијагнозе Алцхајмерове болести

Тренутни тестови за Алцхајмерову болест укључују скупе тестове са скенерима и магнетним резонанцама. Ипак, двије студије су показале да прост очни преглед може прецизно да открије Алцхајмерову болест у раним фазама.

Као што је познато, Алцхајмерова болест узрокује губитак неурона и можданих синапси, накупљању плака и преплитање протеинских бета амилоида.

Научници су у првој студији коју је спровела аустралијска Организација за научно и индустријско истраживање, испитивали протеине у мрежњачи тако што су пацијентима давали куркумин, који се везује за протеине и „фарба“ их.

Тако су могли да јасно да виде бета амилоиде у очима код пацијената са Алцхајмеровом болешћу са уобичајеним очним прегледом.

Слично овом истраживању је и оно које је спровела компанија „Когноптикс“. Направили су такође флуоресцентну боју која се везивала за бета амилоиде, а касније је око ласерски скенирано. Вјероватноћа откривања је фантастична, чак 85 одсто!

У медицинским круговима ово су сјајне вијести пошто је рано откривање ове болести изузетно важно, јер се уз одговарајуће лијекове и мјере може у великој мјери успорити и третирати.

Осим ових тестова, посљедњих дана се причало и о развијању тестова крви и зноја приликом откривања Алцхајмерове болести.