latinica  ћирилица
17/07/2014 |  11:03 | Аутор: Вечерње новости

Пливање - јача имунитет и топи целулит

Пливање је најздравија рекреација. Јача и затеже мишиће, ослобађа од напетости и нагомиланог стреса, штити од болести, повреда готово да нема.

Пливање је најбољи начин да се расхладите у врелим љетњим данима, па стручњаци савјетују да посветите више времена овом виду рекреације него сунчању. Равномјерно ангажује све мишиће, стеже их и истеже.

Вода ствара већи отпор од ваздуха, па морате да се трудите дванаест пута више него када вјежбате на сувом. Тако јачате мускулатуру, али и ефикасно се ослобађате напетости и нагомиланог стреса.

Рекреација у води подиже имунитет, успорава процес старења коже и топи калорије, па се посебно препоручује гојазним особама, јер се брже елиминише вишак килограма.

Жене које пливају пет пута недјељно, за 20 процената смањују ризик од рака дојке, показало је америчко истраживање. Док се крећете у води, истовремено користећи руке и ноге, повећава се капацитет плућа, јача срчани мишић, стабилизује крвни притисак и побољшава снабдијевање организма кисеоником.

Активности у води посебно се препоручују особама које имају проблема са зглобовима, јер нема оптерећења када се вјежба на овај начин, они постају покретљивији, посебно је добро за кукове и кољена.

Пливање се препоручује свима, и то од првог дана живота, па до позне старости, како женама, тако и мушкарцима. Идеална је рехабилитација послије спортских повреда, уганућа, истезања и прелома. Вода посебно опушта леђне мишиће, који су увијек напети док ходамо или сједимо. Она је и прави лијек за особе које дуго сједе и чешће пате од срчаних болести и вишка килограма. Ако се редовно рекреирају на овај начин, могу да ојачају срчани мишић, убрзају циркулацију и поправе цјелокупно здравље.

Што чешће пливате, резултати су бољи, да бисте примјетили напредак, требало би да то радите најмање 10 минута, без престанка. Ако пливате три пута недјељно по 30 минута или два пута по 60, убрзо ћете да примјетите како се мишићи затежу, нарочито стомак и рамена. Ипак, најважније је да знате која техника вам одговара...

- Ако имате проблема са кичмом, прија вам леђни стил јер јача мишиће леђа, рамена, руку, а најмање оптерећује кичму. Довољно је да пливате од пет до 10 минута, а затим направите предах.

- Краул је брз и захтјеван, најефикасније топи калорије јер се ангажују све мишићне групе, нарочито "трбушњаци". Леђни краул је идеалан ако желите да се ријешите целулита на ногама и задњици, а препоручује се и код проблема у вратном и доњем дијелу леђа.

- Делфин (лептир) је технички најтежи и зато изискује највише напора, али је веома атрактиван. Могу да га успјешно изведу особе које имају снажна рамена, леђа и мишиће на ногама. Снажни завеслаји рукама развијају мускулатуру.

- Прсни стил је спорији и посебно одговара женама. Ипак, ако имате проблеме са кичмом, избјегавајте овај вид пливања, јер превише истеже вратни дио кичме.

- Послије напорног пливања, најбрже ће вас опустити лежање на води.