latinica  ћирилица
18/07/2014 |  18:46 | Аутор: РТРС

Шта све једемо у хљебу?

Умете ли да умијесите прави домаћи хлеб? Ако је одговор негативан, можда је стигао прави тренутак да научите. Зашто вам то причамо, биће вам јасније кад будете сазнали какве све хемикалије вребају у куповном хлебу.

Вјеровали или не, тек сваки трећи хљеб из пекаре или самопослуге у себи нема нимало пестицида или некаквих других штетних материја! А што је најгоре, прије само десетак година, хљебови су били барем дупло квалитетнији него данас.

Најновија британска студија показала је да 63 одсто узорака ове основне животне намирнице садржи барем један пестицид, док у 17 одсто хљебова има двије и више хемикалија. У односу на 2000. годину, вриједности отрова су се удвостручиле!

Што је најгоре, ови резултати важе чак и за производе који су обиљежени етикетом “органско“. Стручњаци сматрају да је до контаминације пестицидима дошло преносом отрова са околних њива које не поштују процедуру органског узгоја житарица, али постоји могућност и да до преноса токсина пређе приликом складиштења житарица, брашна или самог мијешења хлеба.

Ранијим истраживањима утврђено је да чак и веома мале дозе пестицида, ако се у организам уносе редовно, могу да направе неслућену штету нашем здрављу.

- С обзиром на тренутну ситуацију, здрав разум налаже да се избегава конзумација куповног хлеба или његова потрошња ограничи колико год је то могуће. Ми сматрамо да би потрошачи требало да буду упознатим са новим сазнањима, како би сами могли да направе избор да ли ће ову намирницу конзумирати или не – поручила је група академика с Оксфорд универзитета.

Ипак, пекарска удружења сматрају да је у питању пренадувана прича оних којима је у интересу да се повећа промет органских производа, који су по правилу више пута скупљи од оних који су третирани пестицидима.

Све у свему, шта је од свега тога истина, односно да ли је хљеб направљен од неорганских житарица безбједан, остаје на нама свима да процијенимо сами. У међувремену, не би било лоше да од своје маме или баке научите породичну тајну мијешења хлеба, чисто злу не требало!