latinica  ћирилица
19/07/2014 |  19:58 | Аутор: Агенције

Пресађивањем неурона до лијека за Алцхајмер?

Трансплантација нових можданих ћелија пацијентима који имају дијагнозу Алцхајмерове болести, могла би да обрне процес губитка памћења, кажу стручњаци.

Нова студија коју су предводили амерички научници открила је да овим путем може да се поправи способност учења и памћења, с којима имају проблеме особе са Алцхајмером.

Истраживачи кажу да се трансплантацијом неурона поправља активност мозга и враћа когнитивна способност, али је то доказано, за сада, само на мишевима.

Истраживање су спровели научници Гледстоун института и Универзитета у Калифорнији. Један од истраживача, Јадонг Хуанг каже да би у будућности, на основу овог открића, људи могли да се лијече од ове подмукле болести.

“Терапија матичним ћелијама код људи је нешто на шта ћемо морати дуго да чекамо. Међутим, ова студија нам показује да ако постоји било каква шанса да повећамо функционалност неурона у хипокампусу, то може бити корисно за пацијенте са Алцхајмером“, каже он.

Ген апоЕ4, који има око 25 одсто свјетске популације, одговоран је за 60 до 75 одсто случајева Алцхајмерове болести, тако што ремети равнотежу хемикалија у мозгу. Он ремети активност мозга, нарочито у хипокампусу, дијелу задуженом за памћење.

Научници који су спровели студију надају се да ће пресађивањем ћелија у хипокампус код пацијената који носе ризични ген, повратити код пацијената нормално мождано функционисање.