latinica  ћирилица
19/07/2014 |  21:38 | Аутор: Телеграф

Три зачина којима ћете продужити живот

Једна америчка докторка савјетује: “Помјешајте ова три састојка и нећете обољети од рака!”. Све и да није у праву, у питању су два зачина која сигурно имате у својој кухињи и један нешто егзотичнији, али га није тешко наћи.

У сваком случају, не шкоди да пробате, а свакако ћете добити макар укусно јело. Не постоји нити један други, природни састојак на свијету који је ефикаснији за смањење упала у тијелу од зачинске биљке куркуме. Америчка докторка, Каролин Андерсон, дала је јавности врло једноставан рецепт којим се може спријечити рак. Ријеч је о смјеси, три лако доступна састојка.

Ова сазнања су, како говори докторка Андерсен, настала на основу двије хиљаде година старе традиције коришћења ових састојака у источној Индији, а који су потврђени најновијим западним медицинским студијама и истраживањима. Андерсон је упозорила да, ако користите ова три састојка свакодневно, готово сигурно нема могућности да добијете рак.

А рецепт је:

Помјешајте 1/4 кашичице куркуме са 1/2 кашичице маслиновог уља. У то додајте већи прстохват свјежег самљевеног бибера. Та три састојка помјешајте у шољици. Можете ову смјесу конзумирати саму, али и додавати разним јелима, супама и салатама.

Само припазите да ако их користите у куваним јелима, да ове састојке не прокувате превише, већ да их додамо на самом крају. Ако их конзумирате саме, помјешајте их с мало воде.

Међутим, шта од свега тога тачно спречава рак и ширење рака? Одговор је ова докторка дала на свом блогу.

"Сва сазнања леже у куркуми. Куркума је зачин у облику жутог праха, који је једна од компоненти карија. Његове антиупалне способности су невјероватно моћне. Не постоји нити један други, природни састојак на свијету који је ефикаснији за смањење упала у тијелу од куркуме. Молекули у куркуми које изазивају овај противупални ефекат називају се куркумин."

Најновије студије откриле су да куркума спречава рак многих врста, као што је рак дебелог цријева, простате, мозга, дојке. У експериментима рађеним на мишевима, показало се да колико год су мишеви били изложени канцерогеним хемикалијама, све док су користили куркуму, развој бројних врста рака био је у потпуности спријечен. Куркума има само један недостатак, а то је да се куркума тешко разграђује у дигестивном тракту. Због тога је идеална комбинација и за лијечење и за превенцију рака користити куркуму у комбинацији са бибером или ђумбиром. Бибер према истраживањима повечава ефикасност куркуме за чак 200 одсто, написала је она.

Андерсон је још нагласила како је за успјешно превенирање рака, али и уништавање ћелија рака, ову смјесу потребно користити сваки дан у више наврата.

"Користите је што је чешће могуће", говори Андерсон и додаје како ова смјеса, односно природни лијек против злоћудне болести, нема нежељених ефеката.