latinica  ћирилица
20/07/2014 |  16:33 | Аутор: Телеграф

Који дезодоранс најбоље штити од знојења?

На тржишту постоји мноштво средстава против знојења и тешко је одлучити се да ли купити антиперспирант у виду креме, рол-он, стик или спреј.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Научници откривају да на зној најбоље дјелује антиперспирант у облику стика, јер дјелимично утиче на знојне жљезде да не производе зној, док остали дезодоранси само маскирају неугодан мирис.

Осим због врућине, особа се може знојити и због других разлога, на шта утиче рад двије врсте знојних жлљзда – екрине и апокрине.

Екрине су поткожне жљезде и налазе се по цијелом тијелу, производе воденасти зној да би одржале температуру тијела и расхладиле га, док се апокрине налазе гдје се налазе фоликуле длака, а то су мјеста попут главе, пазуха и препона, објашњава др Витни Боув.

Зној који излучују апокрине жљезде није одговоран за непријатан мирис, већ га изазива бактерија коју привлачи та врста зноја, пише портал Магазин. Иначе, стручњаци указују да на мирис зноја, између осталог, утиче храна која се конзумира, а исто и стрес који узрокује појачано знојење и један је од најнепријатнијих мириса.

Дерматолози сматрају да су антибактеријски сапуни и купке добри за уклањање непријатног мириса, али да не треба претјеривати, јер често прање тим средствима на дијеловима тијела који имају најинтензивнији мирис може да исуши кожу што доводи до појачаног знојења.