latinica  ћирилица
20/07/2014 |  21:38 | Аутор: Агенције

Да ли би требало забранити пушење?

Доктори у Британији размишљају да ли да подрже „кампању да се заувијек забрани продаја цигарета свакој особи рођеној након 2000.године“.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Како су људи почели да схватају све здравствене посљедице, број пушача крајем 20.вијека је почео да опада. Међутим, шта је с дјецом која су рођена након 2000.године, која сада стижу у године да по први пут експериментишу с дуваном. Шта би се десило када би им било забрањено да купују цигарете – заувијек?

Мане ове “генерацијске прохибиције“ није тако тешко уочити. Примјера ради, дјеца старости испод 16 година нису могла да купују цигарете у Енглеској и Велсу све до 2007. године, када је старосна граница подигнута на 18 година, као што је случај у највећем дијелу САД.

Упркос свеприсутним забранама продаје цигарета дјеци, она и даље имају прилику да дођу до њих, а нека се и “навуку“.

Пушење цигарета је избор који чине дјеца и који се претвара у зависност у познијим годинама. Осамдесет одсто људи који пуше свој прву цигарету запалили су као тинејџери. Идеја овог приједлога јесте да се дјеца која не пуше спријече да почну да пуше – изјавио је специјалиста за јавно здравље Тим Крокер.

Прохибиција у САД, према алкохолу 20-их година прошлог вијека и према дрогама данас такође има својих проблема. Она ствара црно тржиште које са собом носи посебне друштвене цијене.

Забрана за особе које су рођене послије одређеног датума исто тако посједује своја ограничења и мане: Замислите два брата, један је рођен 1999. године и може да купи колико год кутија цигарета жели, док је други рођен свега годину дана касније и не може да купи цигарете. Ово је очигледан проблем са којим би многи могли да буду суочени, проблем који би само одлагао ефикасност ове забране.

У САД је број тинејџера који пуше знатно опао од 90-их година прошлог вијека без промјена година које су дозвољене за куповину цигарета. То указује и на дјеловање других сила, укључујући и пораст цијене цигарета, смањеног рекламирања и рестрикције мјеста на којима је могуће пушити.

Сингапур и Тасманија су такође размишљали о сличним забранама продаје цигарета особама које су рођене након 2000. године, тврди Том Глин, директор Науке о раку при Америчком удружењу за борбу против рака.

То показује да је потребно да спроведемо смјеле мјере како бисмо смањили број пушача, рекао је Глин.

Финска и Нови Зеланд планирају да до 2025. године смање број пушача на испод 5 одсто са идејом да ће се након тога пушење искоријенити само од себе. Међутим, скоро свака земља на свијету испред себе и даље има дуг пут и борбу са цигаретама и није сигурно да је генерална забрана права тактика, сматра он.