latinica  ћирилица
20/07/2014 |  22:10 | Аутор: Агенције

Шест савјета уз које ћете напокон престати да мрзите вјежбање

Ако се тешко присиљавате на вјежбање или некако успјевате, али сваки пут помислите "ох, не, опет...", ево неколико савјета који ће да вам помогну у мотивацији.

1. Промјените тип вјежбања

Можда вам одласци на тренинг тешко падају јер стално радите исти тип вјежби и недовољно мењате реквизите (у том случају потрудите се, наравно, да промјените и тип вјежби и реквизите), а можда једноставно морате да промјените спорт којим се бавите. На примјер, динамичан аеробик уз денс музику замјените смиренијом јогом или пилатесом, уз тиху, смирујућу музику у позадини. Ако вам је џогирање пренапорно, покушајте са пливањем. Постоји низ спортова – сазнајте какве су могућности, шта се све нуди у вашој близини, и отиђите бар на пробни тренинг нечег новог, можда се пријатно изненадите!

2. Психотрик: будите сами свој тренер

Основе психилогије нас уче да човјек мора да воли самог себе и у првом реду да буде сам себи најбољи пријатељ. Или, у овом случају – тренер. Физичка активност или бављење спортом је, уз правилну исхрану, главни разлог витке линије и борац против стреса, лошег расположења и многих болести. Ако на тренигу немате адекватног тренера, или би вам затребао један да вас присили уопште да дођете на тренинг, постаните сам свој тренер. Замислите шта бисте вољели да вам тренер сада каже, шта бисте рекли особи попут вас, склоној забушавању? Па лијепо подигните кажипрст и сами себи кажите “Е, вјежбаћеш! Нема изговора!“

3. Додајте музику или чак филм

Уз добру музику или нешто што вам лагано одвлачи пажњу а занимљиво је, бићете мотивисанији за вјежбање. Ако на вјежбању немате музику, можда можете да ставите слушалице и пустите најдраже пјесме, или укључите музику на звучнике ако вјежбате код куће, нпр. возите собни бицикл или вјежбате према упуствима са ЦД-а или интернета. Ако вјежбате нпр. на собном бициклу, окрените справу према телевизору и пустите неки добар филм или гледајте омиљени ТВ програм. Тако ће вам вријеме брже проћи и дуже ћете издржати.

4. Пратите напредак

Направите таблицу и у њу биљежите када сте, шта и колико дуго вјежбали. Можете и сами себе да награђујете – примјер: успијем ли да вјежбам три пута недјељно, на крају недјеље почастићу се одласком у биоскоп. Желите ли да смршате, у таблицу уписујте и килажу, односно тјелесне мјере, шта сте јели, биљежите пијете ли довољно воде.

5. Вјежбајте у добром друштву

У добром друштву све је лакше, па тако и бављење спортом. Према томе, ако се ваша другарица такође упише на часове зумбе, моћи ћете једна другу да мотивишете односно, грубо речено, натерате да и одлазите на тренинге.

6. Такмичите се

Ако можете, учествујте у неком такмичењу јер ће вас то мотивисати да се више трудите. Посебно ако је у питању новчана награда. Или се јавите на неки спортски курс приликом кога ће се ваш напредак у вјежбању пратити путем медија. Такође, можете бацити опкладу и са другарицама – која ће за мјесец дана моћи да уради више трбушњака...