latinica  ћирилица
21/07/2014 |  14:12 | Аутор: РТС

Опасност вреба од мокрог купаћег

Уринарне инфекције, које углавном узрокује ешерихија коли, љети су учесталије. Главни „кривци“ оскудно одијевање у климатизованим просторијама, мокар купаћи костим, микроорганизми из базена.

Купање у базенима и водама које нису провјерене, као и дуготрајно ношење мокрих купаћих костима и оскудно облачење у климатизованим просторијама, погодују размножавању клица у уринарном тракту. Зато су уринарне инфекције веома честе током љета.

Ешерихија коли је узрочник у готово 40 одсто уринарних инфекција које углавном погађају жене. Кадa се ова бактерија размножи у уринарном тракту, убрзо се јављају и типични симтоми: учестало и болно мокрење, замућен или урин са сукрвицом и пробадање у доњем дијелу стомака и крстима.

Инфекције уринарног тракта обично настају од бактерија које потичу из дебелог цријева и које се нормално налазе на кожи у предјелу од ануса до вагиналног отвора. Неке инфекције код жена изазване су бактеријама које потичу из вагине и које колонизују кожу око отвора мокраћног канала.

У нормалним околностима, бактерије доспјеле у бешику елиминишу се током мокрења. Међутим, слузница неких жена је подложна везивању бактерија, чему доприносе и лоше навике попут дуготрајног ношења мокрог костима и лаганије облачење у промјенљивим климатским околностима.

Да бисмо се заштитили, важно је уносити довољно течности, најбоље воде, од литар и по до два дневно. Такође, важно је и редовно пражњење мокраћне бешике у току дана , како би се скратило вријеме боравка бактерија у бешици и спријечило њихово умножавање.

Мокрење се препоручује и одмах након сексуалног односа, а влажан костим најбоље је промијенити одмах након купања.