latinica  ћирилица
23/07/2014 |  09:46 | Аутор: Вечерње новости

Вода - савезник у мршављењу

Ако је пијете прије сваког оброка, брже мршавите од оних који броје калорије у сваком залогају, тврди нутрициониста др Бренда Дејви.

Вода је најздравије пиће и вјероватно једино које помаже да ослабимо, а при том се килограми не враћају, тврде стручњаци. Ова "магична" течност на природан начин потискује апетит и разграђује масноће. Научници тврде да смањен унос може да доведе до таложења масних наслага.

Ако попијете чашу воде прије сваког оброка, брже мршавите од оних који броје калорије у сваком залогају, објашњава др Бренда Дејви, нутрициониста са Универзитета Вирџинија. Њен тим је три мјесеца анализирао килажу испитаника и резултати су показали да су особе које су прије сваког оброка пиле воду изгубиле седам килограма, чак 2,5 више од оних који су строго пазили шта једу.

Осим тога, Бренда савјетује да се уздржите од заслађених пића, јер су погубни за стас.

Када прије јела попијемо воду, осјећамо ситост и мање једемо, објашњава амерички нутрициониста. Супе, чорбе и остала јела базирана на води, могу да буду чак и ефикаснија од воде. Сличан ефекат се постиже са воћем, поврћем и кашама, јер превише воде у кратком временском периоду није добро за организам.

С друге стране, ако уносимо мало воде, тијело то схвата као пријетњу по живот и почиње да задржава сваку кап у међућелијском простору, што за посљедицу најчешће има отечена стопала, ноге и шаке. Дехидратација успорава циркулацију крви и активност мозга, исцрпљује тијело.

Вода контролише систем за варење, испира штетне материје, ослобађа тијело од токсина. Док пролази кроз бубреге, помаже тијелу да се ослободи сувишне количине соли. Најбоље је да је пијете хладну, јер се брже апсорбује, али избјегавајте лед.