latinica  ћирилица
23/07/2014 |  12:13 | Аутор: Вечерње новости

И бебама прија одмор

Уз мјере предострожности на љетовање могу да иду и дјеца старија од шест мјесеци. Прије поласка на плажу намажите бебу заштитном кремом за сучање. Никада не остављајте бебу голу, гаћице је штите од инфекција.

И бебе могу на љетовање, али тек када наврше шест месјеци. До овог узраста малишани још нису довољно адаптирани на спољашњу средину и факторе ризика који могу да утичу на здравље. Приликом избора мјеста за одмор треба водити рачуна да сви животни услови у новој средини буду макар приближно једнаки онима које одојче има у свом дому. На пут не треба кретати без потврде љекара да је беба здрава, а неопходно је и провјерити да ли мјесто у коме љетујете има дом здравља и педијатра.

1. АПОТЕКА - за љетовање припремите: топломер, сируп против повишене тјелесне температуре, неки од антибиотика у облику сирупа, сируп против алергије, маст или крему против алергије, стерилне компресе, дезинфекционо средство за кожу, фластер и ханзапласт, завој. Поред већ провјерених купки, неутралних сапуна, пудера, крема за његу коже на које је беба навикла, не заборавите и медицински одобрену крему за сунчање са највећим заштитним ефектом, маст за опекотине, маст или крему за алергију и наравно бебину здравствену књижицу и претходне медицинске извјештаје ако је беба имала неки здравствени проблем.

2. ТЕРАПИЈА - ако беба већ пије неки антибиотик, никако не крећите на пут без тог лијека. Такође, уколико је беба имала било који други здравствени проблем, консултујте се са надлежним педијатром о свим детаљима прије одласка на љетовање.

3. ПУТОВАНјЕ - ако на пут идете колима избјегавајте најтоплији дио дана, крените у јутарњим сатима и повремено правите паузе. Путовање аутобусом се не препоручује због контакта са околином и могућих респираторних инфекција.

4. АДАПТАЦИЈА - први дан на љетовању искористите за припрему собе. Пожељно је да температура собе буде 20-21 степена Целзијуса. На нови амбијент беба ће се привићи већ за један, најкасније за три дана,а толико је потребно и за адаптацију на све остале услове у новој средини.

5. НА ПЛАЖИ - не излажите бебу директним, јаким сунчевим зрацима. Прије поласка на плажу намажите бебу заштитном кремом за сунчање. Не заборавите да ставите беби капу или шешир.

6. СУНЧАНјЕ - користите јутарње (од 8 до 10 часова) и касније поподневне сате (послије 17 часова) за боравак на плажи. Првог дана, у овим временским интервалима, не задржавајте се дуже од 30 минута до једног сата, а овај период сваког дана постепено продужавајте за пола сата.

7. СУНЦОБРАН - користите сунцобран као заштиту од сунчанице и опекотина.

8. КУПАЋЕ ГАЋЕ - обуците јој купаће гаћице док је у води, које ће је штитити од могућих инфекција и које ћете замјенити сувим када изађе из воде. Никада немојте бебу стављати без купаћих гаћица на тло. Травнате површине избјегавајте због разних инсеката, поготову крпеља којих има и на мору као и у бањским и планинским љетовалиштима.

9. КУПАНјЕ - бебу купајте у мору првог дана у краћим интервалима максимално петнаестак минута, са дужим паузама у хладовини. Након изласка из воде, пресвуците и обришите бебу меканим и чистим памучним пешкиром, нежно упијте воду из спољашних ушних канала, а затим освјежите бебину кожу хидрантном неутралном кремом. Када кожа упије крему, додајте по потреби заштитну крему за сунчање. Не користите маслиново уље.

10.ТЕЧНОСТ - често понудите беби сок, воду или неки воћни чај, како бисте спријечили дехидрацију бебиног организма.

11. БАЗЕНИ - избјегавајте купање у базенима, поготову у којима није свакодневно обезбјеђена редовна бактериолошка исправност воде.

12. ОПЕКОТИНЕ - ако се појави јако црвенило коже или опекотине од сунца, прескочите наредни дан за сунчање, проведите дан у соби, уз што више течности. Јако опечена кожа је знак да се јавите педијатру, пре свега због претеће или већ настале локалне инфекције која може да се закомпликује и бактеријском инфекцијом целог организма.

13. БЕЗБЕДНОСТ - обратите пажњу на травнате површине на којима беба не треба да борави, због алергијских реакција коже на биљне антигене, разних инсеката, пре свега крпеља. Често дању, а редовно пре спавања прегледајте пре купања детаљно кожу бебе а у случају де уочите крпеља хитно се јавите лекару. Никако сами не одстрањујте крпеља.

14. ЗАШТИТА - просторију у којој беба спава заштитите од комараца и других инсеката коришћењем проверених нетоксичних средстава за просторије (специјалне лампице, таблете и сл).

15. ВОДА - будите опрезни са планинским изворским водама, увек користите флаширану, исправну воду, а у недостатку само прокувану и охлађену воду са извора.