latinica  ћирилица
24/07/2014 |  09:06 | Аутор: Агенције

Откривене промјене гена повезане са шизофренијом

Научници су успјели да идентификују више од 100 генетских варијација повезаних с високим ризиком оболијевања од шизофреније, чиме се отвара пут ка бољем лијечењу
мозак - Фото: илустрација
мозакФото: илустрација

Међународни конзорцијум генетичара испитао је 150.000 особа, од којих 37.000 обољелих од те психијатријске болести.


Научници су успјели да открију 128 независних промјена на генима у 108 региона људског генома, од којих 83 могу да створе предиспозицију за оболијевање од шизофреније.

Већина тих промјена се односи на гене укључене у пренос информација између неурона (неуротрансмитера) као и у основне функције памћења и учења.

Шизофренија, која се обично јавља у младости, погађа више од 24 милиона људи широм свијета. Болест се манифестује акутним епизодама психозе, који могу укључивати халуцинације, и хроничне симптоме као што су интелектуални и емотивни поремећаји.

Иако многи лијекови могу помоћи, они лијече симптоме психозе, али мало утичу на поремећене когнитивне функције пацијента.

Стручњаци у студији, објављеној у најновијем броју научног часописа "Нејчер" наводе да постоји повезаност гена имунитета и ризика од шизофреније, што додатно појачава хипотезу о вези између дисфункције имуног система и те болести.

"Ти нови резултати могу да подстакну налажење нових видова терапије против шизофреније", рекао је аутор студије Мајлкл О'Донаван с Универзитета у Кардифу.

"Студија потврђује да је генетика један од главних узрока болести", наводи "Нејчер" у коментару студије у којој је учествовало 300 научника из 35 држава.