latinica  ћирилица
25/07/2014 |  12:46 | Аутор: Агенције

Осмијех као универзални језик

Осмијех је универзални језик који једнако разумије западна култура, као и канибалистичка племена из најудаљенијих и најнеистраженијих крајева свијета.

Сам чин смијања нам поправља расположење, јача имунитет и ослобађа нас од стреса, а ово су само неке супер моћи које се крију иза осмијеха, универзалног знака среће, пријатељства и добре намјере.

Смијали смо се и прије него што смо се родили

Иако бебе већину ствари науче посматрајући околину и људе око себе, смијање није једна од њих. Бебе се роде са способношћу за осмијех! Чак се и бебе које су рођене слијепе смјешкају када чују људски глас.

Али то није све, нова 3Д ултразвучна технологија јасно показује да се код неких беба повремено појави осмијех на лицу чак и прије него што се роде.

Професор Стјуарт Кембел, који је и један од првих научника који су открили да бебе у матерници мијењају изразе лица изјавио је: “Шта се крије иза осмијеха (у матерници), наравно, не могу рећи... Али мислим да ово мора бити неки показатељ задовољства у околини ослобођеној од стреса.“

Сви се смију

Осмијех је један од основних, биолошки јединствених израза свих људи на свијету. Паул Екман (водећи свјетски стручњак за изразе лица) открио је да осмијех у свим културама на свијету има јединствено значење.

У студији коју је спровео на Папуа Новој Гвинеји, Екман је утврдио да се чланови племена Форе (који су потпуно искључени из западне културе и који су такође били познати по својим необичним канибалистичким ритуалима) смију истим ситуацијама којима би се насмијао било који други човјек на планети.

Чарлс Дарвин је тврдио исто у вријеме када је већина свјетских научника сматрала да осмијех није универзална појава. Мало је позната чињеница да је управо Дарвин спровео једну од првих студија о томе како људи препознају емоције на лицу. 1872. године, Дарвин је објавио своје истраживање о изражавању емоција људи и животиња, у којем је тврдио да сви људи, па чак и животиње, показују емоције кроз невјеројатно сличне обрасце понашања. За Дарвина, осмијех, као једна од универзалних емоција, имао је еволуцијски значај који би се могао историјски пратити у свим културама и крајевима свијета.

Данас се многи психолози слажу да су одређене емоције универзалне за све људе, без обзира на културу: љутња, страх, изненађење, гађење, срећа и туга.

Осмијех је најчешћи вид комуникације

Осмијех је најпрепознатљивији израз лица на свијету. Толико га је лако препознати да је то могуће са удаљености од (око) 100 метара! Али ова емоција није само најпрепознатљивија, она је и најчешћа. Више од 30% одраслих људи се насмије више од 20 пута дневно, а мање од 14% се насмије мање од пет пута дневно. Дјеца се насмију чак до 400 пута дневно!

Да ли сте се икада запитали зашто сте (углавном) насмијани у присуству дјеце? Одговор је једноставан: Смијање је заразно, а научници у Шведској су ово и потврдили у истраживању спроведеном на Универзитету Уппсала у којем су закључили да испитаници једноставно немају контролу над својим мишићима у лицу када се неко у њиховој близини смије.

Осмјех, успјех и дужина живота

Студија са УЦ Беркелеy Универзитету која је трајала 30 година и која је проучавала осмијех код студената на школским фотографијама показала је запањујуће резултате. Истраживачи су могли тачно предвидјети колико ће бити испуњени и дуготрајни бракови студената, какви ће бити резултати на стандарднизованим тестовима благостања и опште среће, те како ће студенти дјеловати на друге људе. Студенти који су имали најшири осмијех на фотографији имали су најбоље резултате и испунили сва очекивања, док су они који се нису смијали имали најлошије резултате, најмање среће у браку и генерално, мање успјеха у животу.

Али ова студија није једина која је показала тајну моћ осмијеха. Истраживачки пројекат из 2010. године, спроведен на Вејн Стејт Универзитету проучавао је фотографије бејзбол играча из 1952. године. Студија је показала да распон (ширина) осмијеха код играча може предвијети њихову дужину живота! Играчи који нису имали осмијех на лицу живјели су у просјеку 72,9 година, док су играчи са ведрим и широким осмјесима живјели у просјеку 79,9 година.

Колико “вриједи“ један осмијех?

У истраживању спроведеном у Енглеској (помоћу електромагнетског инструмента који скенира мозак и срце, те показује ниво задовољства), енглески научници су открили да један осмијех може пружити исту разину мождане стимулације као и 2.000 чоколада, односно као примање до 16.000 фунти (око 20.000 евра;) у готовини!

Али, износ ужитка зависио о томе ко вам се смијеши: дјечија лица или славне особе имају пуно бољи учинак него политичари или чланови краљевске породице. Док је осмијех дјетета изједначен са 2.000 чоколада или 16.000 фунти, осмијех вољене особе износи око 600 чоколада или 8.500 фунти. Осмијех од пријатеља је вриједан око 145 фунти, или око 200 чоколада.

Накнадно истраживање је показало да су велике шансе да ће осмијех створити краткорочни ужитак који је јачи од сексуалног, шоппинга, конзумирања чоколаде, цигарете, кафе...;

Клиничке тестове је анализирао психолог др. Дејвид Луис, који је изјавио:

“Снажне се емоције активирају када нам се неко кога сматрамо важним у животу насмијеши, а ми узвратимо осмијех. У нашем мозгу ово мијења хемију. То ствара оно што се назива "хало" ефекат који нам помаже да се сјетимо других сретних догађаја, те да се осјећамо више оптимистичним, више позитивним и више мотивисаним.“
На крају, Др. Луис је додао: “За разлику од, осмијеха који нам пружају најмилији, открили смо да лажни осмјеси политичара имају супротан учинак који у посматрачу ствара непоуздану и лицемјерну слику онога ко се смије.“

Смијање је здраво

Смијех је убједљиво најјачи лијек против стреса, а смијање 100 пута дневно једнако је учинковито као и 15 минута вожње на бициклу. Поред побољшања расположења што аутоматски смањује ниво стреса, смијање помаже вашем тијелу да се бори против инфекција, смањује бол и јача имуни систем.

Истраживачи данас знају да производимо веће количине адреналина и кортизола када смо под стресом. Овакво стање повећава број откуцаја срца и утиче на проток крви како би се осигурало да витални органи одговорни за "борбу или бијег" (ноге, руке..) добију више крви, науштроб органа за пробаву и слично.

Према бројним студијама, осмијех има "умирујући ефекат" на наше тијело, те нам помаже да се вратимо из стања "приправности за борбу", које узрокује стрес, у нормално стање и нормалну финкционалност свих органа у тијелу.

Ендорфини (природно "средство против болова") имају ту прекрасну могућност да нам пруже осјећај среће, а када се смијемо, они се ослобађају у нашим мозговима. Дакле, чак и ако нисте задовољни када се почнете смијати, сасвим је сигурно да ћете бити много сретнији и да ћете се боље осјећати након само неколико тренутака.

И још неколико чињеница о осмијеху

Истраживања показују да ће вам осмијех значајно повећати шансу да се запослите, или да добијете унапријеђење на послу. Осмијех нас чини привлачнијим, друштвенијим и самоувјеренијим.

Уопштено, жене се смију више од мушкараца, али кад учествују у сличном послу или социјалним ситуацијама и мушкарци и жене се смију једнако.

Истраживачи су идентификовали 19 врста осмијеха и ставили их у двије категорије: љубазни “социјални“ осмијеси и искрени осмијеси који користе знатно више мишића на обје стране лица.

Истраживање спроведено од стране Орбит Комплит открило је да 69% мушкараца сматра жене привлачнијим када се смију него када су нашминкане.

Смијање користи користити 5 до 53 мишића лица, а научници су открили да је нашем тијелу много лакше да се насмије него да се намршти.

Психолози су открили да чак и ако сте у лошем расположењу, можете одмах подићи ваше расположење присиљавајући се на осмијех.